Met Roland Garros op de televisie gaan de harten van de tennisfans sneller kloppen. De zin in een potje tennis is dan ook aanzienlijk groter dan anders. In de wereld van de tennisgames zijn er twee grote series: Virtua Tennis en Top Spin. Jaar in jaar uit strijden de twee tegen elkaar voor de prijs van beste tennisgame van het jaar. Virtua Tennis won in het verleden vaker dan Top Spin, maar dit jaar lijken de kansen gelijk te zijn. In deze review gaan wij in op de titel van 2K, namelijk Top Spin 4.
Top Spin 4 is al een tijdje uit, maar wij wilden niet achterblijven met een review van deze tennisgame. Top Spin 4 bevat met zeventien echte profs en acht vedettes die inmiddels met pensioen zijn een mooi aantal tennisspelers. Daarnaast zijn er veertig courts te vinden in het spel, waarvan er zeven replica’s van de echte courts zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Roland Garros. Daarnaast bevat de game ondersteuning voor PlayStation Move en zou het online gedeelte flink op de schop zijn genomen. Hebben deze toevoegingen en aanpassingen een positieve invloed gehad?
In Top Spin 4 is er de mogelijkheid om online te spelen, een wedstrijd te spelen tegen de computer of maximaal drie vrienden, King of the Court te spelen of een carrière te starten. In de mode King of the Court wordt er een klein toernooi opgestart, wat het leukste is met vrienden. Het toernooi begint met een bepaalde wedstrijd. De winnaar hiervan blijft staan, waarna een andere speler deze titaan van de baan probeert te stoten. Diegene die voor het eerst een x aantal potjes heeft gewonnen, mag zich King of the Court noemen.
Met de carrière mode probeert 2K Games dit jaar groot uit te pakken. Na het maken van je eigen speler is het aan jou om de wereld te laten zien hoe goed jij de tennisballen kan raken. Je begint klein, maar door het spelen en zelfs winnen van toernooien groeien je capaciteiten en het aantal fans. Hierdoor zul je steeds grotere toernooien mogen spelen. Met het spelen van elk spel verdien je ervaringspunten. Wanneer er genoeg ervaringspunten zijn vergaard, kun je je speler upgraden op één van de volgende vlakken: serve & volley, offensive baseline player en defensive baseline player. Elk vlak heeft zijn eigen plus- en minpunten. Wil je de tegenstander onder druk zetten met krachtige slagen en hem of haar zichzelf kapot laten lopen, dan is het aan te raden om een offensive baseline speler te worden.
In de carrière mode krijg je ook te maken met coaches. Deze zullen jou contacteren, waarna je een keuze kunt maken uit verschillende coaches. Elke coach heeft andere vlakken waarop hij of zij jou beter weet te maken. Ontsla je een coach, dan gaan zijn bonussen mee de afgrond in. Naarmate je bekender wordt, kloppen er echter wel steeds betere coaches aan. Dus het is niet verstandig om een coach maar continu trouw te blijven. Door wedstrijden te winnen speel je ook allerlei spulletjes vrij. Denk hierbij aan polo’s, zweetbandjes en rackets. De gamers die er digitaal dus goed uit willen zien hebben met Top Spin 4 de juiste titel in huis.
In Top Spin 4 wordt de kwaliteit van een schot vooral bepaald door de timing. Sla jij een bal te vroeg door te vroeg op de knop de drukken, dan zal de bal een stuk slechter worden geraakt. Hierdoor krijgt de tegenstander uitgebreid de kans om de bal hard terug te slaan. Door perfect te timen, krijg je de ballen precies waar je ze hebben wilt. Het spel geeft ook continu aan of de bal goed of slecht geraakt is door een tekstbalkje bij je speler. Naast het timen is er natuurlijk de keuze tussen een slice, een lob, een bal met top spin of een simpel krachtschot. Door één van de schietknoppen lang genoeg in te drukken sla je de bal zo hard mogelijk, maar hierdoor wordt het schot minder accuraat. Door één simpel tikje op de schietknop de geven lanceer je een controleschot. Deze ballen zijn weliswaar minder hard, maar zijn wel veel preciezer. Wat wel opviel tijdens al onze tennissessies, is dat de bal barweinig op de lijn belandt. Of dit toeval is? Het lijkt ons niet. Vele uurtjes Top Spin 4 zonder een bal op de lijn vinden wij wat verdacht. Het is jammer dat dit niet veel voorkomt, want wat is nou leuker om een set te winnen op basis van een cruciale bal op de lijn?
Naast de King of the Court mode is het helaas wat triest gesteld met de mogelijkheden. Er zijn te weinig modi om Top Spin 4 een absolute topgame te maken. Minigames, die steeds vaker in sportspellen te vinden zijn, ontbreken en dit is toch wel jammer. Uiteraard koop je Top Spin 4 voor het spelen van wedstrijden, maar toch leven wij met het idee dat 2K Games het zich hier te makkelijk van af heeft gemaakt. Online werkt het spel gelukkig wel goed en kun je goed kiezen wat je wilt. Het probleem dat wij hebben ondervonden is echter het gebrek aan tegenstanders. Wij moesten soms een hele tijd zoeken naar een potje en gaven het op bepaalde momenten zelfs op. Hier kan 2K Games uiteraard weinig aan doen, maar toch wilden wij het even aankaarten.
Grafisch weet Top Spin 4 de spijker op de kop te raken. De titel kent enkele grafische trekjes die heerlijk zijn om te zien. Zo frunnikt Nadal aan zijn broekje en ontvangt hij de service precies als op de televisie. Deze trekjes zijn ook bij vele andere tennissers te vinden. Het publiek is daarnaast erg interactief, alhoewel er wel veel personen op de tribunes zitten met wel heel veel broers. Grafisch gezien verdient Top Spin 4 dan ook eerder een plus- dan minpunt.
Het is natuurlijk logisch dat de meeste spelers het spel met de controller spelen, maar Top Spin 4 is ook met PlayStation Move te spelen. De motion techniek van Sony is volwaardig in het spel verwerkt en het is te zien dat 2K Games de kwaliteiten van de motion controller weet te benutten. Het is wel vervelend dat de PlayStation Eye door enthousiaste bewegingen regelmatig de controller kwijt is. Als gevolg krijg je een grijs scherm in beeld met de informatie dat je controller uit beeld is. Hierdoor zie je enkele seconden niets, terwijl jij al lang weer klaar staat om een bal terug te spelen. Het spelen met PlayStation Move is weliswaar lastiger dan met de controller, maar wel een stuk spannender.
Conclusie
Top Spin 4 is een dijk van een tennisgame. 2K Games weet een ijzersterke titel neer te zetten die iedereen die van tennis en gamen houdt zou moeten proberen. Het spel steekt zeer degelijk in elkaar en de gameplay staat als een huis. Ook de toevoeging van PlayStation Move is over het algemeen een geslaagd experiment. Het gebrek aan modi is 2K Games wel te verwijten, wat de titel toch een hoog cijfer kost. Dat de game online een gebrek aan spelers kent is de ontwikkelaar niet te verwijten, maar toch jammer en dus een minpunt, alhoewel dit niet in het cijfer is doorberekend.
0 reacties op "Top Spin 4"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier