hotness 16
Campzone
News

Column: Campzone bestaat nog

Grootste outdoor lanparty komt naar Zoetermeer

Gepost door

De eerste nacht was het bijzonderst. Honderden, misschien meer dan duizend auto's, staan in een lange rij te wachten tot ze naar binnen mogen. De sfeer was goed en je merkte al meteen dat iedereen er zin in had. De klimaatcrisis was niet echt een ding en dus hadden talloze hun autoradio aanstaan met muziek. De meeste kenden de traditie en hadden tuinstoelen in de achterbak gedaan. Om stipt twaalf uur gaat het alarm. Zo'n ding wat je vaak bij popconcerten ziet. Waar ook een hoop rook uitkomt en confetti. Er is een hoop gejuich, want dit signaal betekent dat het moment waar veel mensen naar uitgekeken hebben is begonnen: Campzone 2006 is begonnen.

Dat jaar zat ik bij het toezicht en ik moet, nog niet bewust van mijn narcolepsie, in dat jaar zorgen dat de enorme stoet auto's allemaal zich een beetje houdt aan de regels. Het is een ervaring die je eenmaal in je leven mee zal maken en het zal mij altijd bijblijven. Om twaalf uur begon het en om vier uur was mijn dienst afgelopen. Toen ik het terrein op liep, was het grote grasveld al veranderd in een soort Las Vegas. Overal lichten. Veel mensen waren bezig met het opzetten van alles wat ze mee hadden genomen. Ze waren er klaar voor. Zonder schuldgevoel lekker een week lang met hun vrienden gamen en nog veel meer.

In de jaren 90 en in de eerste jaren na 2000 was gaming voor een groot deel lokaal. Je kon wel tegen elkaar spelen, maar vaak vooral in een lokaal netwerk. Dit had er vooral mee te maken dat inbelverbindingen niet goed genoeg waren en omdat je per minuut moest betalen was het een dure aangelegenheid. In Nederland kreeg je in het jaar 2000 Mxstream, een ADSL-verbinding voor particulieren waarbij multiplayer over het internet realistisch werd. Het probleem was toen dat het allemaal moest groeien. Daarom werden er in die pioniersjaren van gaming-evenementen georganiseerd waar mensen hun PC meenamen en tegen elkaar gingen gamen. Dit bleek best wel een succes en ook nadat de internetverbindingen het toelieten bleven LAN-party's nog even bestaan.

Campzone 2006

Het terrein van Campzone 2006 was in Biddinghuizen vlak naast Six Flags. Een kleine maand nadat we het grasveld hadden ingelopen, zou dat gebied dienst doen als parkeerterrein voor Lowlands. Een parkeerterrein voor een evenement van tienduizenden mensen is, zoals je wel kunt verwachten, enorm. Genoeg om de ongeveer 2500 mensen van een kampeerplek te voorzien. Sommige hadden een caravan of tent waar ze sliepen en hun computer hadden staan. Ik zat met mijn Friese vrienden in een grote tent en had een klein iglotentje waar ik overnachtte.

Nu, bijna twintig jaar later, komt Campzone naar Zoetermeer. Toen ik dit las maakte mijn hart een sprongetje. Ik woon in Zoetermeer en vind het leuk dat dit soort evenementen dan hier worden gehouden. Hoewel ik mij niet voor kan stellen dat hier een mooiere locatie is dan Biddinghuizen, waar je ook lekker eventjes naar een pretpark kon gaan, denk ik dat het een heus succes zal worden.

Toen in 2006 Campzone klaar was en iedereen weer naar huis ging. Zie je wat de gevolgen zijn van zo'n groot evenement waar mensen een week met elkaar slapen en gamen. Het was een gigantische bende. Ik hoop dat de gemeente Zoetermeer zich realiseert wat het zich op de hals heeft gehaald.

Campzone

0 reacties op "Column: Campzone bestaat nog"