hotness 20
Nintendo Switch 2 Cover
News

Column: FOMO-misbruik

Gamers zijn best ongeduldig en uitgevers vinden dat maar wat fijn

Gepost door

Als ik als gamer de laatste jaren ergens moe van wordt, is dat je constant maar mee moet doen met het nieuwste van het nieuwste. Het is zo erg dat de grote ontwikkelaars financieel misbruik maken van FOMO.

FOMO is een afkorting van Fear of Missing Out en er is geen enkele andere industrie waar deze term zo toepasselijk is als in de games-industrie. Wij redactieleden van een website, die nieuws schrijven over games, doen er dankbaar aan mee. Niets levert zulke lekkere bezoekersaantallen op als een roddeltje over een nieuwe PlayStation console of bijvoorbeeld de Nintendo Switch 2, hoewel het woord GTA VI het ook altijd enorm goed doet.

Aan Nintendo ligt het niet. Die hebben zich netjes gehouden aan hun eigen agenda en de Switch 2 is, zoals het hoort, op de dag aangekondigd die ze al jaren van te voren in hebben gepland. Dit was echter voor veel gamers veel te laat en gamers en journalisten werden letterlijk gek.

De overactieve hond die in zijn mand moet blijven zitten

Vroeger speelde ik op school nog weleens trefbal. Een heerlijk spel waar je mensen in een ander vak af moet gooien door ze met de bal te raken. Als ik de enige was die overbleef en we hadden twee ballen in het spel, legde ik er altijd eentje in mijn eigen vak. De tegenstanders kwamen er niet bij en wat dat doet met de psychologie van mensen is geweldig om te zien. Ze werden een soort zombies in The Last of Us, maar dan konden ze niet bij de allerlaatste werkelijke mens komen. Hans Teeuwen omschreef dit als: een overactieve hond die in zijn mand moet blijven zitten.

Dit gevoel had ik enorm met de Nintendo Switch 2. Omdat de eerste Switch al een tijdje oud is, moest het er wel van komen dat er een nieuwe console van Nintendo zou komen. De Japanse uitgever had echter geen haast en hield zijn kaarten rustig op elkaar.

Het ene gerucht na het andere kwam uit en er brak een storm los aan Tweets van allemaal 'leakers' die de meest bijzondere details over de console wisten te vertellen. Ik heb urenlange discussies aan moeten horen op diverse podcasts over of er een muis aan de Switch 2 gehangen zou worden en of het magneetjes zouden zijn of het klassieke 'kliksysteem' waar de Joy-Cons mee aan het scherm worden bevestigd.

Switch 2 Cover

Uiteindelijk wordt het nu een nieuwe Nintendo Switch, maar dan allemaal net wat beter. We weten nog niet hoeveel beter, dat moet nog blijken als hij uitkomt, zoals dit altijd het geval is. Het blijkt dat er een optische sensor op zit die als muis zou kunnen fungeren en de Joy-Cons worden bevestigd met een magnetisch systeem, dus ik neem aan dat die leakers het goed hebben geraden.

Er komen de laatste tijd in korte tijd steeds meer goede games uit en de behoefte dat dit zo snel mogelijk gebeurt neemt toe, omdat alles steeds sneller gaat. Grote uitgevers hebben dit door en, zoals altijd, weten die er wel iets mee te doen.

Het verschil tussen Early Access en early access

In 2013 kondigde Valve een nieuwe feature aan voor Steam: Early Access. Voor deze tijd was het al mogelijk om bijvoorbeeld Alpha- of Béta-versies van games te spelen, maar via Steam betaalde je voor de eer. Spelers konden nu de game al in een vroeg stadium van de ontwikkeling kopen, zodat de ontwikkelaars inkomsten hadden, waarmee ze de game ook konden afronden.

Indiegames hadden hiervoor grote moeite om het hoofd boven water te houden. Mensen gingen pas de game kopen als hij af was en het kwam regelmatig voor dat de ontwikkelstudio hun centen dan al volledig had gespendeerd, waardoor de ontwikkeling moest worden vertraagd of stopgezet.

Een mooi voorbeeld is Subnautica: Below Zero. Dit vervolg op het eerste deel heb ik gekocht zodra hij uitkwam in Early Access en het was oprecht interessant om te volgen wat ze deden met deze game. Het begon met een klein stukje game en heel veel eenzame leegtes, maar om de zoveel tijd kwam er een update en was er zo'n leegte opgevuld tot je uiteindelijk een volledige game had. Het eerste deel was overigens ook al in Early Access te koop, maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

Subnautica 2

Toen kwamen AAA-uitgervers erachter dat Early Access een succesvolle formule was waar zij een graantje van mee konden pikken en namen zij de term over om hun eigen zwaar verziekte versie ervan te maken.

Als je een gemiddelde AAA game wil kopen is het tegenwoordig niet meer dan normaal dat je kunt kiezen uit verschillende edities. De standaard editie is meestal ongeveer zestig of zeventig euro. Dan heb je diverse versies waarbij je wat cosmetische snuisterijen extra krijgt onder de noemer van bijvoorbeeld een Deluxe-, Complete- of Ultimate Edition of hoe ze het ook willen noemen. Dit was echter nog niet genoeg, dus nu kun je, tegen een meerprijs van tientallen extra euro's, de game in early access spelen.

Wat early access hier betekent? Dat je de game ongeveer drie dagen tot een week eerder kunt spelen als je een behoorlijk bedrag extra betaalt. Het erge is dat er nog onthutsend veel mensen zijn die dit doen. Ik ken niet zo heel veel gamers, maar opvallend veel die graag extra betaalden om Starfield extra vroeg te spelen, om er vervolgens achter te komen dat het niet echt Skyrim was in de ruimte.

Zo weten grote uitgevers weer grondig misbruik te maken van het FOMO-gevoel. Gewoon extra laten betalen voor een paar dagen eerder spelen. Om dat gevoel te versterken, komt de 'day one'-patch wel altijd op de dag van release uit, hoewel vaak wel al bekend is dat die eraan komt.

Hoewel ik hier een rol vind weggelegd voor de grote uitgevers om dit soort praktijken niet uit te voeren, is er ook een andere kant van de medaille. Waarom zou een commercieel bedrijf geen misbruik mogen maken van mensen die grof geld over hebben om enkele dagen eerder een game te kunnen spelen? Er is kennelijk behoefte aan, dus waarom zouden ze daar niet aan voldoen? Wanneer niemand erin trapt, gaan zij ook ophouden met aanbieden.

Starfield Cover

Er is een andere manier om games eerder te spelen

Er is een manier om games eerder te spelen zonder dat je diep in de buidel moet tasten. Wordt gamerecensent. Professionals als Power Unlimited en Gamer.nl klagen steen en been als ze een reviewcode voor een game niet weken van tevoren in hun verwende handjes krijgen gedrukt. Meestal moet je wel net even goede connecties hebben om binnen te komen bij dergelijke clubs en dat is niet zo gemakkelijk. Tegenwoordig vereisen ze ook meestal een bepaald opleidingsniveau in de journalistiek.

Ik kan daarom maar één advies geven: kom bij ons. Join onze Discord en meld je aan. Het is niet altijd zo, maar het komt best wel veel voor dat wij de versies krijgen die enkele dagen of zelfs weken eerder gespeeld kunnen worden. Je betaalt niets en je kunt voor publiek schrijven dat het wil lezen op een site die snel laadt en waar geen reclame op te vinden is.

Ik moet hier wel bij zeggen dat je hier niet al teveel van moet verwachten. Ik heb best wel wat grote games gerecenseerd en heb ook regelmatig daar de early access-versies van gekregen. Het is niet geweldig om een game te spelen die nog geen day one-patch heeft en er wel echt eentje nodig heeft; hoe meer je dit doet, hoe minder je geeft om die paar extra dagen die je eerder mag spelen. Het stelt eigenlijk niets voor.

0 reacties op "Column: FOMO-misbruik"