Column: Ik wil Persona 5: Royal spelen! (maar doe het niet)

Persona 5: R
TBC
RPG
nee
PlayStation 4

Mijn liefde voor Atlus’ Persona franchise heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Vanaf het moment dat ik Persona 4: Golden speelde op mijn geliefde PlayStation Vita, heb ik alle aan Persona gerelateerde content verslonden op het moment dat het beschikbaar was. T-shirts? Hangen in de kast! Spin-offs? Gespeeld én gerecenseerd! Persona 5? Drie keer volledig voltooid! Persona 5: Royal? FUCK NO!

Laat me vooropstellen dat mijn liefde voor de Persona-serie niet plotseling bekoeld is of iets dergelijks. En mijn afkeer voor de Royal-versie van Persona 5 is ook zeker niet te wijten aan de nieuwe content. Kasumi ziet er interessant uit, een compleet nieuw semester is goed voor uren en uren aan nieuwe content en de vele kleine verbeteringen zullen zonder twijfel voor een hoop aha-momentjes zorgen voor de meest die-hard fans van de franchise. Spijtig genoeg zijn het juist die fans die Atlus een mes in de rug steekt met hoe Royal is opgezet.

Mocht je het niet weten: Persona 5: Royal zal als een standalone-titel worden uitgegeven. Dit betekent dat zij die de originele Persona 5 hebben gekocht nogmaals de volle mep dienen neer te leggen om deze complete editie van het spel te krijgen. Een optie om simpelweg te upgraden, al dan niet tegen een meerprijs, is er immers niet. Dus wanneer jij de oorspronkelijke game had gereserveerd of na de lovende reviews de game tegen de nieuwprijs had gekocht, word je nu tekortgedaan door een uitgever die echt beter zou moeten weten.

Natuurlijk is dit patroon niets nieuws. Zowel Persona 3 als Persona 4 kregen immers na release completere versies met extra content. Royal is echter niet te vergelijken met Portable en Golden. Persona 3 en 4 verschenen immers origineel op de PlayStation 2 en werden jaren later geport naar respectievelijk de PlayStation Portable en Vita. Dat daarbij extra content werd toegevoegd is een mooie bonus, maar zeker geen verplichting, daar je in essentie een nieuwe versie van het spel kocht. Royal verschijnt echter net als zijn voorganger exclusief op de PlayStation 4 en is hiermee feitelijk een bundel van de base game en (een forse hoeveelheid) DLC en updates. Daar is niets mis mee, getuige de vele Game of the Year, Definitive en Complete Editions, maar zij die de base game reeds hebben wordt de mogelijkheid ontzegt om enkel de nieuwe content aan te schaffen. En dat riekt naar misbruik van de hongerige en trouwe fans.

Het gaat er bij mij overigens niet in dat Atlus zich niet bewust is van hoe dit overkomt. Immers had het dat al ingezien bij de release van Persona 3: FES op de PS2. Die uitgebreidere versie kon worden gekocht als een gecombineerd product, maar er kon ook een disc worden gekocht die je als een soort patch over je bestaande exemplaar kon gooien. Ongehoord voor die tijd, maar ook ontzettend klantvriendelijk. Dus waarom kan dat niet in deze tijd van internetdownloads, patches en DLC? Kan er een andere reden zijn dan geld? Allicht wel, maar zolang als dat ze die niet delen, kan ik enkel oordelen over hetgeen dat ik voor me zie: een game die ik dolgraag wil spelen, maar ga laten liggen op grond van mijn principes. Verwacht dus ook geen review van mijn hand.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner