hotness 28
streamingdiensten
News

Column: Irritaties aan steamingdiensten en abonnementjes

Het zijn er veel te veel

Gepost door

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een abonnementje op een streaming-dienst. Denk hierbij aan services als Netflix, Disney+ en HBO Max. Het arsenaal aan aanbieders is inmiddels zo groot dat het haast niet meer mogelijk is om overal van op de hoogte te zijn en ook de daarbij bijkomende financiële kwestie is mij een doorn in het oog.

Er is tegenwoordig heel veel content verspreid over de diverse media. Er zijn hele interessante documentaires, boeiende series en vermakelijke films, maar het probleem is dat ze verspreid staan op allerlei platformen. Zo kan ik een hele avond vullen met het rondstruinen op YouTube, maar ook met services als Netflix, Videoland, Amazon Prime, Disney+ en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar wat is dan het probleem

Inmiddels heb ik diverse abonnementen lopen, echter ontstond voor mij het probleem toen de series van HBO verhuisde van Ziggo series en films naar HBO Max. Op het moment dat dit plaatsvond was het probleem nog niet zo groot. Nee, het probleem en de irritaties ontstonden op het moment dat The Last of Us verscheen. Deze serie wil ik echt heel graag kijken, echter was dat ook het moment dat ik besefte dat ik wederom een ander abonnement moest afsluiten om hiervan te kunnen genieten.

the-last-of-us-hbo-key-art-1080

Het is niet dat de € 7,99 voor deze dienst an sich pijn doet, maar het gaat om het grotere plaatje. Het is acht euro hier, tien daar en vijftien daar. Tel al deze bedragen eens op en je komt aan een aanzienlijk bedrag dat je maandelijks mag neerleggen om TV te kunnen kijken.

Daar stopt het echter niet, want alles lijkt tegenwoordig een abonnementsvorm te hebben. Jaren terug was mijn grootste USP voor de PlayStation- vs Xbox-discussie dat Sony niks in rekening bracht voor het online gamen. Inmiddels ligt die periode alweer jaren achter ons, echter is dit wederom een manier waarmee ik maandelijks geld afhandig word gemaakt.

Ook games komen steeds vaker terug in abonnementsvorm; de eerste keer dat ik dit ervaarde en in mijn ogen de game die ervoor heeft gezorgd dat dit geaccepteerd werd, was World of Warcraft. Mijn ouders hielden mij destijds tegen om WoW te spelen, want het standpunt dat zij innamen was dat er niet maandelijks voor een spelletje betaald ging worden. Een aantal jaren later toen ik mijn eigen centjes verdiende ben ik overstag gegaan, echter was de “contributie” voor mij wel een drempel die mij liet twijfelen.

World of Warcraft Trading Post

Dit hele euvel gaat echter nog een stukje verder, want ook wanneer je een beetje normaal gebruik wilt maken van Spotify (op je telefoon), dan zal je hiervoor in de buidel moeten tasten. Verder verdwijnen steeds meer sportevenementen achter een betaalmuur. Wanneer jij de wedstrijd van Rico Verhoeven wilt kijken zal je hiervoor wederom je digitale euro's mogen overmaken. Datzelfde kan gezegd worden wanneer je, net zoals ik, graag Max Verstappen naar de overwinning ziet racen. Dat kost me wederom een vijftien euro en dat iedere maand weer.

We gaan zelfs nog verder

Het hele verhaal gaat zelfs nog een stukje verder, want waar vroeger de nutsvoorzieningen, autoverzekering en een lidmaatschap op de krant zo’n beetje de enige vaste kosten op de maandelijkse balans waren, komen nu ook zaken als een abonnementje op je slimme thermostaat. zoals Toon, iedere keer terug op je afschriften.

Ik begrijp het heel goed, voor niets komt de zon op. Maar inmiddels zijn er zoveel diensten en services dat ik mezelf weleens afvraag waar het ophoudt en waar we de grens trekken.

0 reacties op "Column: Irritaties aan steamingdiensten en abonnementjes"