hotness 21
MineCraft
News

Top 5 beste survivalgames

Gemaakt door iemand die er helemaal klaar mee is

Gepost door

Ik loop door een willekeurig bos met willekeurige bomen. Ik heb het koud en moet ervoor zorgen dat ik voor de nacht een plek heb om te schuilen voordat ongedierte, zombies of monsters mij ontdekken en mij oppeuzelen. Om dit te voorkomen, moet ik een hut bouwen, een vuur om te koken en moet ik iets te eten hebben, bij voorkeur bessen. Die kun je plukken en dan zonder te koken eten. Om te beginnen zal ik met mijn blote handen er flink op los moeten meppen tegen een boom. De boom valt in duizend stukjes en ik raap de takken op. Van deze takken maak ik vuur, zodat het warm blijft. Ik zie een bosje met wat bessen dat ik smaakvol eet. Nu heb ik steen nodig. Ik zoek wat om me heen en vind een steen. Van het hout dat ik heb, kan ik met een knip met mijn vingers een workbench maken. Deze workbench geeft mij de mogelijkheid om een houten bijl en een pikhouweel in elkaar te flansen. Met deze houten gereedschappen kun je kennelijk stukken steen van een rots slaan en hele bomen vellen. Het duurt wat lang, maar het is een goed begin. Als ik eenmaal wat meer hout heb kan ik daar planken van maken en van deze planken maak ik een muur en wat vloeren en binnen een dag heb ik een huis gebouwd.

Bovenstaande is het begin van nagenoeg iedere survival game die ik heb gespeeld. In de survival game ben je constant bezig met het kappen van hout, het hakken van steen en het zoeken naar andere materialen die je kunt gebruiken om verder te bouwen aan datgene wat je wil bouwen. Ik geloof dat er iedere week wel ergens een survival game uitkomt. Recentelijk is het Sons of the Forrest die de show steelt. Maar buiten deze games zijn er talloze onbekende titels die hetzelfde trucje tot in den treuren uitvoeren.

Er zijn inmiddels zoveel survival games als dat er ontwikkelstudio's zijn en daarom wil ik een klein beetje wegwijs geven welke de moeite waard zijn om te spelen. Hier dan ook een lijst van survival games waarvan ik vind dat de tijd die je erin stopt goed besteedde tijd is.

5. Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons

Nintendo bracht tijdens de coronapandemie, kwam Animal Crossing: New Horizons uit. Het werd een hit. Doordat iedereen thuis moest zitten en niemand iets te doen had, ging iedereen deze game spelen. Dat is niet zo gek. Mensen houden van complimentjes en er is geen enkele game die zo irritante complimentjes geeft dan deze gezinsvriendelijke game. Je komt op een eiland aan, waar je hartelijk welkom wordt geheten door allerlei wezens. Het zijn bijna allemaal mensen met dierenhoofden of dieren met een mensenlichaam. Eerst vragen ze of je wat appels wil oprapen. Als je dit gedaan hebt, doen ze alsof je de wereld eigenhandig van een bruut einde hebt gered en doen ze alsof het de meest complexe opdracht is die er ooit is gegeven. "O, wat ben je knap dat je dit kan, ik wil je voeten masseren. Mag ik een handtekening?". Ik werd er helemaal gek van.

Het is niet echt een survival game, maar je begint wel van de grond af aan met het bouwen van een onderkomen voor jezelf en hiervoor moet je tot in het oneindige bomen kappen, appels oprapen, stenen uit elkaar slaan en al dat geslijm van de NPC's aanhoren. Een game voor iedereen die geen enkel gevoel van eigenwaarde heeft. Zeer veel mensen waren deze verloren tijdens de pandemie, want de game ging als warme broodjes over de toonbank. Je kunt dan ook maar beter complimentjes krijgen dan dat je uitgefoeterd wordt.

4. Don't Starve

Don't Starve

Grafisch is dit naar mijn mening de mooiste survival game die er is gemaakt. De game is een heus kunstwerk. Ook is het kwalitatief best een goede game. Een aantal jaar na de release kwam Don't Starve Together uit, waarbij je samen in de spelwereld kon overleven. Hij is moeilijk en je zult een paar keer opnieuw moeten beginnen. Ook voor de gemiddelde survival game is hij onvergeeflijk, maar de geluiden herinner ik mij nog als de dag van gisteren. Je krijgt een basis uitgelegd en daar moet je het mee doen.

Je speelt op een eiland waar je ervoor moet zorgen dat je niet uithongert. Om dit niet te doen, zul je akkers moeten bouwen en je eigen soort boerderij draaiende houden. Ook zul je vijanden van jouw optrekje moeten jagen. Deze game zul je moeten spelen om te ervaren. Het is een prima game die al bestond voordat de explosie met survivalgames losbarstte.

3. Valheim

Valheim

Van de misschien wel duizenden survivalgames die naar mijn mening allemaal op elkaar lijken, is Valheim de absolute uitschieter. Grafisch weet het precies iets van de magie te raken die mij erg deed denken aan World of Warcraft en, ik kan het niet anders omschrijven, het werkt. Je begint met het maken van een eigen dorpje en vervolgens moet je door de spelwereld reizen. De eindbazen zijn bijna onmogelijk om alleen te verslaan en ook met meerdere mensen zul je goed na moeten denken hoe je alles aan gaat pakken.

Als ik de game alleen speel, blijft het altijd een beetje onwennig en hou ik het een paar uur vol. Speel je Valheim met een paar vrienden, dan wordt hij al heel snel enorm spannend. Voor iedereen die verknocht is geraakt aan de halfbakken ARK games, kan ik Valheim absoluut aanbevelen.

2. Minecraft

MineCraft

De opa van de survival games is Minecraft. Ik wil niet zeggen dat het de eerste is, maar de werkelijke hype begon wel met deze klassieker. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat Minecraft alleen maar in creative mode wordt gespeeld, ben ik juist altijd survival aan het spelen. Dan zit er namelijk een uitdaging in die voor mijn gevoel logisch is.

Wat is de magie van Minecraft? Het is heel eenvoudig. Iedereen kent de game. Ik denk niet dat ik uit hoef te leggen aan iemand wat het is. De game op zichzelf ziet er niet uit en dat maakt het zo ontzettend mooi. Het is een soort LEGO, waarbij je blokjes op blokjes kunt plaatsen en zo voor jezelf de hele wereld in elkaar kan stampen. Om grondstoffen te vergaren zul je werkelijk een gat moeten graven in de grond en de stoffen moeten delven uit de diepste krochten van de spelwereld. De game heeft een verhaal, maar ik denk dat ik nooit ook maar een tiende van dit verhaal heb gespeeld.

Minecraft was de eerste survival game en ik denk ook de bekendste. Maar er kan er maar één de beste zijn. En daarvoor moeten we heel duiken. Al zwemmend kom ik dan bij, naar mijn bescheiden mening, de beste survival game ooit gemaakt.

1. Subnautica

Subnautica

Subnautica is anders dan alle andere survival games. Niet alleen omdat hij onder water speelt, maar ook omdat hij heel handig omgaat met het vertellen van een zeer goed verhaal. Het is best knap hoe ze een goede balans gevonden hebben in het verkennen van een zeer mooie spelwereld onder water, naar het bouwen van diverse basissen door de spelwereld en het vertellen van dit fascinerende verhaal.

Een belangrijk onderdeel in Subnautica is het vergaren van diverse resources. In de meeste games moet je maar gaan hakken en slaan om de grondstoffen te krijgen, maar in Subnautica kun je scanners bouwen die laten zien waar de grondstoffen zijn. Dit maakt het spelen van de tweede helft van de game stukken comfortabeler, omdat je dan jezelf beter kunt toewijden aan het verhaal en ook sneller kunt bouwen. Ik heb nooit een survival game uitgespeeld, want ik vind ze te langdradig. Subnautica is dé uitzondering. Die heb ik inmiddels, na ruim 220 uur, vier keer met heel veel plezier uitgespeeld.

Nu ik het er weer over heb, denk ik dat ik hem voor een vijfde keer ga spelen.

Dit was mijn lijst met beste survival games. Deze lijst is wat mij betreft definitief. Ik heb er in de afgelopen jaren zeer veel geprobeerd en ze komen mij echt de keel uit. Deze maand hoop ik Sons Of The Forest te kunnen spelen en daarna houdt het voor mij voor een lange tijd op. Wanneer Subnautica 2 uitkomt, werp ik er weer een blik op.

0 reacties op "Top 5 beste survivalgames"