hotness 30
Grand Theft Auto VI
News

Column: Wat Rockstar kan leren van de serie Dexter voor GTA VI

Een mooi excuus om te praten over een serie waar ik graag naar kijk

Gepost door

Eens in de zoveel tijd wordt er van mij verwacht dat ik een column schrijf. Hoewel ik het heel graag over games heb, bestaat mijn leven uit een hoop dingen waar ik graag over schrijf en aangezien ik over games een podcast opneem en bijna wekelijks wel een review schrijf, gebruik ik regelmatig de gelegenheid om het in de column over iets te hebben dat niet gerelateerd is aan games. Deze keer wil ik het hebben over mijn favoriete serie over een moordenaar, namelijk Dexter. En dat komt goed uit, want waarom ik Dexter zo goed vind, komt door de plaats waar ook het volgende deel van Grand Theft Auto op gebaseerd zal zijn: Miami. Een unieke stad die de decadentie van de Verenigde Staten goed symboliseert.

Stel je voor. Je woont in een Amerikaanse Vinex-wijk. Dit zijn meestal vrijstaande houten huizen die heel wat lijken, maar een briesje en het huis is weg. Je kunt er een kuil graven en wat er in doen en dan lijkt het of je een villa met zwembad hebt. Technisch gezien is dit nog zo ook. De VS is op die manier het land met de onbegrensde mogelijkheden. Wat Miami zo mooi maakt, is dat je op deze manier jouw tuin kan veranderen in een dierentuin, want voor je het weet wil je een keer in het warme weer jouw oververhitte voeten in het koude water stoppen, maar moet je snel weg omdat er een krokodil in jouw zwembad ligt.

Dexter

Miami is een belangrijk personage in Dexter

In de serie Dexter volg je de weg van Dexter Morgan, een seriemoordenaar die door zijn stiefvader wordt opgevoed om als psychopathische bloedverslaafde moordmachine het beste te maken van zijn gebrek. Zijn vader is politieagent en hij ziet de gaten die het strafrecht hebben, waardoor de meest smerige mensen altijd weer door de mazen van de wet weten te kruipen. Dexter werkt als bloedspatten-analist bij de Miami Police en op die manier blijft hij op de hoogte welke moordenaars op deze manier de dans ontspringen, zodat hij zijn zieke spelletjes kan spelen met ze.

Dexter is een zeer goede serie en zeker de eerste paar seizoenen zijn het kijken meer dan waard. De manier hoe Dexter zijn verhaal vertelt en hoe hij uiteindelijk een band weet op te bouwen met de mensen om hem heen, is zeer goed uitgewerkt, maar persoonlijk vind ik het mooiste van de serie de plaats waar hij zich afspeelt. Miami wordt prachtig in beeld gebracht. De mooie boulevards worden prachtig afgewisseld met de buurten waar de pure armoede het leven tot een absolute uitdaging maken. Het ene moment zit je in het huis van een psychiater die het geld letterlijk uit zijn patiƫnten knijpt en het ander moment loopt Dexter door een tippelzone met allemaal afgedankte vrouwen die niets anders kunnen doen dan het verkopen van hun lichaam aan iedere willekeurige voorbijganger.

Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden en als je kansen hebt en die ook grijpt ten koste van alles, dan kun je heel ver komen. Maar series als Dexter laten goed zien dat niet iedereen deze kansen krijgt en laat goed zien hoe oneerlijk het kan zijn in een stad als Miami. Waar sommige mensen zich uit de naad werken om rond te komen, zijn er criminelen die de kantjes ervan af lopen en dit ongestraft kunnen doen op een niveau waar Europa niet tegenop kan.

Grand Theft Auto VI

Wat heeft Rockstar hiermee te maken?

GTA VI speelt zich af in Vice City en in de trailer die ze hebben laten zien, is al duidelijk dat ze niet heel anders om zullen gaan met het materiaal als dat in Dexter wordt laten zien. Vice City is simpelweg een andere naam voor Miami en het biedt de perfecte achtergrond om een nieuw deel van Grand Theft Auto te maken. De enorme hoeveelheden mensen die zich iedere dag weer volproppen met de rijke Amerikaanse keuken die zo vet is dat ik, een obese Nederlander met een ongemakkelijke eetverslaving, misselijk wordt als ik ernaar kijk. Wat een smerige bende kan dat land zijn.

Miami is de stad waar Donald Trump zijn mooiste golfbaan heeft en waar hij als president bijna even vaak was als in het Witte Huis. Hoe ze ooit van het moeras zo'n grote stad hebben kunnen maken blijft mij een raadsel, maar het is denk ik oprecht een prachtige stad om te zien. Vol met prachtige boulevards en heel mooie mensen. Maar ga je iets dieper de stad in kom je steeds dieper in het lelijke deel, waar armoede en overgewicht de pijnlijke waarheid laten zien waar de Verenigde Staten nu mee te maken heeft: waar veel rijken zijn, storten veel meer mensen zich in hopeloze armoede.

Het belangrijkste personage in de serie Dexter zal hetzelfde zijn als in GTA VI. Miami is een prachtige achtergrond om het land van de onbegrensde mogelijkheden te laten zien. Hoe goed de gegoede burger het er kan hebben en hoe ontzettend je buiten de boot kan vallen in een storm die je onmogelijk kan overleven staan in scherp contrast met elkaar. Gevangenissen zitten tot de nok vol met mensen die zich de dure advocaten niet kunnen permitteren. Harry Jekkers zong ooit in een lied dat alleen voor de rijksten vrijheid niet duur is en Miami is daar het absolute symbool van. Ik hoop en denk dat Rockstar Miami zo goed neer zal zetten, dat alle contrasten van de Amerikaanse samenleving zo goed te zien zijn, dat je rustig kunt zeggen dat het een spiegel is van de tijd waarin de game wordt gemaakt.

0 reacties op "Column: Wat Rockstar kan leren van de serie Dexter voor GTA VI"