hotness 0
News

Retrospective: Sensible World of Soccer

Gepost door

Tijdens het net afgelopen WK in Zuid-Afrika heeft Nederland weer een erg sterke prestatie neergezet door de finale te behalen. Als wij, de Belgen onder ons, aan een succesvolle prestatie van de nationale ploeg willen denken, dan moeten we een heel stuk terug in de tijd. 1996 was wat dat betreft ook geen mooi jaar. Daarin zag België het EK in Engeland aan hun neus voorbij gaan na de zwakke kwalificatiewedstrijden. Gelukkig viel er ook goed voetbalnieuws te rapen in 1996. Dat jaar zag Sensible World of Soccer editie 96-97 immers het levenslicht.

Sensible World of Soccer wordt gespeeld met de richtingstoetsen en slechts één knop. Dit betekent echter niet dat de gameplay erg zwak is. Integendeel zelfs, de gameplay is één van de sterke punten van SWOS. Hoewel je maar over één knop beschikt, kan je hiermee toch veel variatie in het spel leggen. Even op de knop drukken zorgt voor een pas of een zacht schot en als je de knop langer inhoudt, dan levert je speler een harder schot af. Door middel van de richtingstoetsen kun je effect meegegeven aan de bal. Je kan de bal een curve geven en je kan de bal lobben. Doordat de spelsnelheid behoorlijk hoog ligt, is de moeilijkheidsgraad van een pittig niveau. Een speler die aan de bal is loopt gevoelig trager dan de spelers zonder bal. Veel dribbelen met de bal zit er dus niet echt in. Snel de bal rondspelen is een betere optie. De spelers deinzen ook niet terug om regelmatig een stevige tackle in te zetten. De scheidsrechter fluit lang niet alle fouten, maar als het erover is dan grijpt hij in en zwaait hij met de kaarten.



Het allerleukste aan Sensible World of Soccer is de uitgebreide carrièremodus, waarbij je twintig seizoenen kan spelen. Hier kan je kiezen dat je enkel coach wil zijn, dan kan je de wedstrijden enkel bekijken. Je kan ook speler/coach worden. Hierbij zorg je ook voor de opstelling van je team en speel je bovendien de wedstrijden zelf. Iedere competitie van de wereld is aanwezig in SWOS. Je kan in het begin een ploeg kiezen uit één van deze zeer vele aanwezige competities. De spelers hebben de echte namen en komen overeen met de competitie van 1996/1997. Als je eenmaal je club hebt gekozen, dan krijg je een filmpje te zien waarin de voorzitter je welkom heet bij zijn ploeg. In de loop van het seizoen kun je nog regelmatig een filmpje van de voorzitter ontvangen. Vooral als het sportief wat minder gaat of als het geld in het rood gaat, dan zal hij jou op het matje roepen. Het geld beheren kan je niet heel veel aan regelen. Als je een dure transfer doet, moet je er rekening mee houden dat hij ook een hoog loon zal ontvangen. Je kan na iedere wedstrijd het budget bekijken. Hier zie je dan of je de afgelopen wedstrijd winst of verlies hebt gemaakt. Als je week na week verlies maakt zal er niets anders opzitten dan een speler op de transferlijst te plaatsen. Af en toe komt er spontaan een club aankloppen om één van je spelers in te lijven.

Sportief gezien wacht je ook een zware klus als manager. De spelers raken regelmatig gekwetst. Soms is dit voor enkele weken, maar een blessure voor de rest van het seizoen behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast moet je rekening houden met kaarten en bijhorende schorsingen. Iedere beslissing die je maakt in de opstelling krijgt meteen een vinkje of een kruisje als beoordeling, zodat je meteen weet of dit de ploeg ten goede komt of eerder schaadt. De doelstellingen verschillen uiteraard van club tot club. Sommige voorzitters willen de titel, terwijl andere al blij zijn met het behoud. Als je in de loop van het seizoen onder deze doelstellingen zit, dan zal je een waarschuwing ontvangen van de voorzitter. Dan zal het snel moeten beteren anders krijg je een C4 in de bus. Eenmaal ontslagen kan je uit een aantal andere ploegen kiezen om aan de slag te gaan. Bij een ontslag zijn het wel minder goede clubs die je willen inhuren. Slaag je erin om je club naar grote successen te leiden, dan volgen al snel aanbiedingen van betere ploegen. Dankzij de vele aanwezige competities, kan je altijd wel ergens aan de slag gaan.



De wedstrijden in SWOS worden van commentaar voorzien door de Britse sport commentator Barry Davies. Dat commentaar bestaat uit een aantal korte zinnen. Er wordt dus niet constant gepraat door de wedstrijd. Enkel bij belangrijke fases volgt er gepast commentaar. De supporters kan je constant horen en zo nu en dan zetten ze een liedje in. Bij een doelpunt hoor je de fans volop juichen. De supporters zijn ook netjes in twee kampen verdeeld en dragen dezelfde kleuren als de spelers. Voor zijn tijd heeft SWOS behoorlijke graphics. Door the top view hoef je geen details van spelers te verwachten buiten de haarkleur en de huidskleur. De velden, de doelen en het menu zien er ook goed uit. Naast het veld staan ook twee banken met daarop de trainer en de wisselspelers. Dat geeft aan dat het spel tot in de details was afgewerkt. Anno 2010 lijkt het zelfs voor FIfa nog onmogelijk om spelers en trainer op de bank te plaatsen.

SWOS was in zijn tijd een echte topgame die moeilijk aan de kant te leggen was. Vooral de uitgebreide carrièremodus was een echt voorbeeld voor latere voetbalgames. Helaas is het daarna nooit meer goed gekomen voor de reeks. Ondermeer in de zomer van 2006 kwam er een vervolg. Door de vele fouten in het spel en de mindere gameplay is deze game echter volledig geflopt. De zomer van 2007 bracht de originele versie van SWOS naar Xbox Live. Hierin kan je de hoogdagen van Sensible World of Soccer gelukkig wel opnieuw beleven. Bovendien is het bij deze versie mogelijk om online te spelen. Voor de rest lijken de hoogdagen van de toffe voetbalgame helaas voorbij.
 

0 reacties op "Retrospective: Sensible World of Soccer"