Stelling van de maand: Je kunt next-gen nog prima missen

Sinds november wordt videogame-nieuws erdoor beheerst: de Xbox Series en PlayStation 5. Vooral de laatste wordt druk gezocht, maar is maar nergens te krijgen, hetgeen wordt verergerd door scalpers. Maar is dat eigenlijk wel zo'n ramp? We vroegen het onze redactie met de stelling: ''Je kunt next-gen nog prima missen.''

Sil

Voor mij is het natuurlijk makkelijk praten, daar ik beide consoles vanaf dag één in huis had staan, maar ja: je mist nog maar weinig als je de router en minikoelkast niet hebt staan. Mijn Xbox Series heeft enkel in de week na launch aan gestaan en staat sindsdien stof te happen, terwijl de PS5 na de eerste twee weken enkel nog begin februari werd opgestart voor Werewolf: Earthblood. Mijn PS4-games speel ik immers gewoon nog op PS4, puur omdat ik dat leuker vind. Want hoewel kortere laadtijden en marginale upgrades leuk zijn, is dit niet waar je nieuwe consoles voor haalt. Die haal je voor de nieuwe games die je enkel op dat platform kunt spelen. En op dat vlak mis je nog maar weinig op beide fronten. Dus maak je niet druk als je nog niet het nieuwste van het nieuwste hebt.

Sander

Ik was een van die consumenten die naast de pot heeft gepist. Kijk ik puur naar de games, dan lig ik daar nog niet wakker van. Spider-Man vond ik op de PS4 Pro vermakelijk, maar ik snak niet naar Miles Morales. Ook een Bugsnax of Destruction All-Stars weet mij weinig te interesseren. Ik zou de console wel graag gebruiken om games als Assassin’s Creed: Vallhalla, Immortals: Fenyx Rising en God of War net wat mooier en soepeler te spelen. Wanneer in juni Ratchet & Clank: Rift Apart verschijnt, hoop ik de PS5 toch wel graag binnen te hebben. Het zal toch niet zo zijn dat de voorraad dan nog steeds zo beperkt is?!

Wilco

De stelling impliceert dat men niet bijster veel mist aan games in de nieuwe generatie. Het klopt dat er weinig exclusief voor de nieuwe generatie is uitgebracht of in de zeer nabije toekomst wordt uitgebracht. Microsoft wil mensen in een ecosysteem krijgen en het maakt hen niet veel uit hoe je daaraan meedoet. Het gaat in die zin minder om de hardware. Daarbij geloof ik ook dat Sony in deze tijd van schaarse Playstation 5-exemplaren nog een afwachtende houding heeft als het aankomt op uitbrengen van next-gen exclusieve content. Maar los hiervan, missen zij die wachten op een exemplaar een eigen next-gen-console die met behulp van oa. SSD ook veel current-gen-games anders kan laten aanvoelen. Kortere laadtijden, snel verder gaan of het spel direct opstarten in een bepaald gedeelte, het lijken kleine dingen maar ze maken een wezenlijk verschil. Een verschil wat op dit moment gemist wordt door een ieder die nog zit te wachten op zijn PS5 en XSX. Ja, overweeg je echt puur en alleen voor de games een aanschaf, dan kan je rustig achteraan aansluiten. 

Stefan

Persoonlijk denk ik dat je als gamer momenteel nog niet zoveel mist als je geen next-gen console hebt. Er zijn in het geval van de PlayStation 5 maar weinig exclusives en de exclusives die er zijn vind ik niet van het niveau dat het hebben van een PlayStation 5 vereist is. De uitblinker onder de PS5-games is voor mij Astro’s Playroom en om daar nu de console voor te kopen gaat wellicht wat ver. Wel denk ik dat hier dit jaar snel verandering in kan komen met games als Ratchet and Clank: Rift Apart en zoals het er nu naar uitziet God of War: Ragnarok.

De Xbox Series S en X zijn in mijn ogen een nog ander verhaal. Laat ik vooropstellen dat ik geen Xbox-man ben, maar het ziet er niet naar uit dat deze consoles op korte termijn games krijgen die je niet al op je Xbox One kunt spelen. Persoonlijk zal ik om deze reden ook niet overhaast een Xbox Series X of S kopen.

Sebastian

Met de stelling an sich ben ik het wel eens. Als je puur naar de games kijkt, en dan met name exclusives voor de nieuwe platformen, dan is het het inderdaad maar erg mager allemaal. Ik had dit eigenlijk wel al een beetje verwacht, want ik had precies hetzelfde gevoel ook al tijdens de beginfase van de PS4 en Xbox One. Maar toch heb ik absoluut geen spijt ervan dat ik een early adopter ben. Waar de verschillen bij de vorige generatie nog voornamelijk met resolutie te maken hadden, is dat nu vooral in performance en framerate goed te merken en voelt dit toch als een grotere upgrade voor me. In veel gevallen is dat echt een verschil van dag en nacht, waardoor een hoop oudere spellen toch als een nieuwe ervaring aanvoelen.

Discord

Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner