Shawn Layden mag dan wel niet langer aan het hoofd van Sony staan, maar dat betekent niet dat hij klaar is met het bedrijf. Met enige regelmaat zie je zijn naam opduiken in de media omdat hij zich heeft uitgelaten over de huidige stand van zaken in de game-industrie, zoals generational leap van consoles en de toekomst van Microsoft. Vandaag kijkt hij echter naar het verleden.
Reagerend op de ophef die er is rondom games voor Switch 2, die tot wel € 89,99 kosten, laat hij namelijk weten dat de prijsverhogingen veel eerder hadden moeten beginnen.
''In 2025 weet je dat $59.99 in 1999 gelijkstaat aan zo'n $100. Dus als, zoals je weet, jouw koopkracht wordt vergeleken met, bijvoorbeeld, de kosten van jouw levensonderhoud, is dat bedrag veel kleiner dan het toen was. Maar nog steeds zijn bedrijven bang geweest die prijs te verhogen, ondanks dat ze het waarschijnlijk wel gedaan hadden moeten hebben. Ik was daar in die tijd, waarschijnlijk had elke generatie zo'n $5 omhoog moeten gaan, zodat je bij elke generatie zoiets had gehad van 'nou ja, elke generatie is het nu eenmaal $5' en dan hadden we nu al op $90 gezeten.''
Even heel globaal gezien heeft Layden een punt. Inflatie zorgt ervoor dat koopkracht altijd relatief is en met een dollar in 2025 kun je veel minder kopen dan in 1999. In die zin heeft hij gelijk. Toch is het niet helemaal een eerlijke vergelijking. Waarmee koopkracht wordt gesymboliseerd, is vaak de kosten voor een zak brood. En als je die logica volgt, is wat Layden zegt correct. Echter zijn er wel twee verschillen.
De eerste is dat een brood, symboliek voor het dagelijkse voedsel, een primaire levensbehoefte is. Als mensen minder te besteden hebben, gaan ze minder games kopen, niet minder brood.
De tweede is dat een brood een gelimiteerd iets is. Zelfs als je een zak brood met het gezin deelt, zijn er maar zoveel sneetjes om rond te gaan. Als die op is, moet je een nieuwe kopen. En elk brood moet individueel worden gemaakt. Dat geldt niet voor videogames. Eens die gemaakt is, is die gemaakt en kan die zo vaak worden verkocht als dat de fabrikant wil. Bij fysieke oplages zit hier een component in van productie en distributie, waardoor een iets hogere prijs te verantwoorden is, maar die logica gaat niet op voor digitale distributiekanalen, waar een letterlijk eindeloze hoeveelheid van een de game kan worden verkocht.
Combineer dit tweede punt met het feit dat gaming een van de hardst groeiende markten ooit is, ongeveer de helft van de wereld kan hier ondertussen tot op zekere hoogte onder worden gerekend, en je ziet dat het argument niet zo goed stand meer houdt. Want zelfs als de dollar individueel minder waard zijn geworden, is het aantal dollars dat ze per product kunnen binnenhalen vele malen groter geworden, zelfs als het niet per aankoop is gestegen.
Dit gezegd hebbende, is de kans groot dat de volgende prijsverhoging al aan de horizon is, gezien hardnekkige geruchten dat Grand Theft Auto VI $100 zal gaan kosten.
0 reacties op "Voormalige PlayStation-baas zegt dat prijzen van games eerder hadden moeten stijgen"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier