De eerste jaren van Sil als gamer werden getekend door een voorliefde voor verzamelen. Games als Pokémon, Beyblade, Digimon en Yu-Gi-Oh vulden het gros van mijn speeltijd, waarbij ik probeerde om mijn collecties compleet te krijgen. Een passie die zelfs wanneer ik mijn dertigste nader niet is gepasseerd.
Toen we de vraag kregen om monsterverzamelaar Coromon te previewen, was er voor mij dan ook geen twijfel mogelijk: hebben! Mijn genoegen was vervolgens groot toen ik als antwoord niet één, maar twee builds van de game kreeg. Een met de demo die je nu kunt vinden op de Steam-pagina van Coromon en de ander een vertical slice die je een kijkje geeft in hoe het spel later loopt.
Bij het begin beginnen
Het moge duidelijk zijn dat mijn avontuur begon bij de publieke demo, die je de eerste uren van de game laat doorspelen. Hierin word jij een kersverse medewerker van Lux Solis, die onderdeel uitmaakt van het Titan Research Team. Titans zijn gigantische Coromon, wiens aard grotendeels een mysterie is voor de mensheid. Feitelijk zijn ze een soort legendarische Pokémon, al nemen ze in het verhaal meer de rol van Gym Leaders aan: obstakels die jouw kracht testen voor je verder mag.
De vergelijking met Pokémon is er overigens een die ik nog vaker zal gaan maken. Niet alleen omdat dit de de facto standaard is voor games van dit subgenre, maar ook omdat de makers van het spel daar duidelijk de mosterd hebben gehaald. Hold items zijn vrijwel exact overgeheveld en het vier aanvallen- en zes monsterslimiet, de stijl van de stats en hoe ze werken doen sterk denken aan Game Freaks hitserie, zelfs als er kleine verschillen zijn. Dat is geen verwijt, want ook in games geldt dat goed gejat nog altijd beter is dan slecht bedacht.
Maar is het goed gejat?
Wie Coromon op de normale moeilijkheidsgraad speelt, iets waarmee het zich al op positieve wijze onderscheidt van die andere serie, zal merken dat de game iets moeilijker is dan de meeste in zijn genre. Aanvallen gebruiken stamina, waardoor het herhaaldelijk spammen van je beste je heel snel in je kont komt bijten. Anderzijds heb je daardoor niet de vreemde PP-mechanic, waarmee Coromon in mijn optiek op positieve wijze afwijkt van de standaard. Hetzelfde kan worden gezegd van evolutie, dat midden in een gevecht kan plaatsvinden als het level daar gehaald wordt. Hallelujah!
De grootste gimmick van Coromon is echter dat het drie dexen heeft. En in alle drie staan dezelfde soorten Coromon. Het enige verschil is hun potentieel, vergelijkbaar Pokémon IV’s, die bepaald hoeveel bonuspunten ze op hun weg naar hun max level kunnen scoren én de kleurverandering die daarmee gepaard gaat. Dus in plaats van shiny hunten, ga je nu hunten op Coromon met de beste potentie, die daarbij ook nog sterker zijn dan gebruikelijk! Dat maakt de tijd tenminste nog nuttig besteedt.
De maars
Moge het duidelijk zijn dat het team achter Coromon in mijn ogen best wat slimme zetten heeft gedaan. Echter heb ik ook genoeg opmerkingen. Zo vond ik veel van de wezens maar weinigzeggend en heb ik eigenlijk maar een handjevol monsters gezien die ik me volgend jaar nog voor de geest zou kunnen halen. Daarnaast is combat wat te veel aan de versimpelde kant, daar Coromon maar één type kunnen hebben én daar maar zeven van zijn, zelfs als je in acht neemt dat er daarnaast nog zes attack only-types zijn.
Mijn grootste kritiekpunt is echter het verhaal, dat heel snel door alles heen blaast. Want als met name de vertical slice later in de game me iets liet zien, is dat men meer wil doen dan het standaard riedeltje dat je doorgaans in monsterverzamelaars ziet. Dat is mooi en zie ik ook terug in hoeveel variatie er is, maar als je er slechts globaal een rol in speelt doet het nog niet bijster veel qua impact…
br>Conclusie
Voor Coromon is duidelijk inspiratie gehaald bij Pokémon, maar desondanks heeft de game genoeg een eigen smoel om meer te zijn dan een kopie ervan. Hetzelfde kan helaas niet worden gezegd van de wezens zelf, die grotendeels veilig opvallend zijn. Daarbij voelt het verhaal alsnog wat afgeraffeld, al is dat moeilijk met zekerheid te zeggen voor ik de volledige build heb kunnen doorspelen.
0 reacties op "Coromon"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier