Veel mensen hadden er veel voor over om deel te nemen aan de network test van Elden Ring. Sommige hadden er zelfs honderden euro’s voor over op eBay. De verwachtingen voor deze Soulslike zijn dan ook torenhoog. Ik had het geluk om aan de slag te mogen met deze demo.
Elden Ring is het nieuwste product van FromSoftware, de studio achter onder meer Bloodborne, Dark Souls en Sekiro: Shadows Die Twice. Het spel is een Soulslike in de open wereld van de realm Lands Between. Deze wereld is vrij te verkennen en bestaat uit zes hoofdgebieden. Bij aanvang van de network test of demo heb je de keuze uit vijf verschillende type karakters, namelijk Warrior, Enchanted Knight, Prophet, Champion en Bloody Wolf. Deze hebben ieder twee ‘builds’. Het type dat je kiest heeft vooral in het begin invloed op de speelstijl van je karakter. Later is dit minder het geval, omdat je het karakter compleet naar jouw speelstijl kunt aanpassen. Overigens wijst zitten deze vooraf gecreëerde builds naar alle waarschijnlijkheid niet in het eindproduct, maar zijn deze enkel geïntroduceerd om je opweg te helpen tijdens de beperkte tijd die je in de demo hebt.
Na het kiezen van jouw personage begint je eerste missie. Deze missie bevat een uitgebreide tutorial van het legio aan mechanics en mogelijkheden, die op het eerste gezegd heel goed lijkt. Maar gaandeweg kom je er achter dat je niet echt helder is uitgelegd wanneer je welke combinatie het beste kunt gebruiken. Dit is aan jou als speler om uit te zoeken, wat typerend is voor Soulslike-games.
Is dit Elden Ring of Dark Souls?
Een Dark Souls-game in een open wereld klinkt veel gamers als muziek in de oren en dit zorgt voor extra mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld zelf in de hand of je een groepje met vijanden aanvalt of er toch omheen trekt en of je die ene plek wel of niet gaat onderzoeken. Zo bepaal je zelf deels het tempo van de game. Als voorbeeld neem ik even de eerste echte baas; hier kun je direct naar toe. Maar het kan ook zeven uur of langer duren voor je hierbij aankomt. Dit heb je volledig zelf in de hand. Wel moet ik erbij vermelden dat, wanneer je hier zo snel mogelijk heen gaat, je waarschijnlijk niet de juiste gear hebt om deze te verslaan. Dit is heel anders dan dat we van een Dark Souls gewend zijn, echter is Elden Ring toch op veel fronten een kopie van deze serie. Zo zijn er een heel aantal wapens, vijanden, spreuken en animaties afkomstig uit de Dark Souls-reeks. Sommige spelers zal dit juist aanspreken door de mate van herkenning, waar anderen misschien hadden gehoopt op compleet nieuwe content.
DNA
Wat niet is veranderd is het karakter van deze Soulslike. Het spel heeft een pittige moeilijkheidsgraad en daarnaast mag je nog steeds opnieuw beginnen wanneer je personage dood gaat. Je wordt vervolgens teruggeplaatst op je laatste savepoint, wat in het geval van Elden Ring de laatste plaats is waar je rust hebt genomen. Dit kan soms voor aardig wat frustratie zorgen, maar dat is eveneens gelijk de charme van het genre.
Gelukkig kunnen we wel fast travel gebruiken. Kom je even niet verder of zit je vast bij die ene baas, die je maar niet kunt verslaan? Dan kun je het snelreizen gebruiken om eerst andere stukken te verkennen en een betere gear te verzamelen, om op een later moment dezelfde functie weer te gebruiken om bij deze baas te komen. En dat is toch wel aangenaam!
Het nieuwste lid van de FromSoftware-familie combineert diverse speelstijlen. Je hebt als speler de mogelijkheid om groepen vijanden te besluipen, maar ook om er headfirst in te duiken. Het is vaak eveneens mogelijk om een route te kiezen waarbij je groepjes simpelweg negeert en ze laat voor wat het is. Er is zelfs een extra mogelijkheid. Je kunt vijanden vanaf je paard, genaamd Torrent, te lijf gaan. Een enorm leuke toevoeging, want dit houdt de snelheid er behoorlijk in. Het paard is met een druk op de knop op te roepen en helpt je niet alleen met vechten, maar ook als vervoermiddel.
De wereld van Elden Ring is echt prachtig vorm gegeven. Het typerende stijltje van de Dark Souls-games is uiteraard terug te vinden. Er is echter meer, omdat het een open wereld betreft kon de ontwikkelaar zich niet beperken tot grotten en kastelen. Zo zijn er bijvoorbeeld stukken landschap en natuur. Ook deze zien er fantastisch uit. Er is echter een “klein” smetje op de fantastische graphics en dat zijn de framedrops. Tijdens het spelen heb ik meermaals niet alleen een kleine framedrop waargenomen, maar ook momenten waarop het hele beeld begon te haperen. Nu is de game nog in ontwikkeling, dus hopelijk kunnen ze dit probleem oplossen voor release.
0 reacties op "Elden Ring"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier