Eind augustus kon GameQuarter aan de slag met de alfa versie van Master X Master. We kregen een duidelijk beeld van hoe NCSoft met hun eigen Moba toch uniek tracht te zijn in het moba-landschap dat gedomineerd wordt door andere Free to play giganten zoals League of Legends, Dota 2 en de recentere Heroes of the Storm van Blizzard.
NCSoft is alvast niet van plan om met hun Moba de oeroude formule van de originele Warcraft 3 map te gaan kopiëren. In plaats daarvan gooien ze de welgekende muis besturing overboord in ruil voor een directer alternatief via het keyboard. Daarnaast is de klassieke “drie lanes” map maar één van de verschillende speelmodi.
Player versus Environment, PVE.
Master X Master, of kortweg MXM, heeft een interessant aanbod van game modi opgesplitst in PVE en PVP content. Dat lees je inderdaad correct, PVE is een groot onderdeel in deze Moba die normaliter voornamelijk gekenmerkt worden door bikkelharde player vs player matches. PVE is er in de vorm van levels met typerende gameplay van hack en slash dungeons crawlers. Hordes aan vijanden die je alleen of met een paar vrienden te lijf gaat om op het einde van de rit geconfronteerd te worden met een boss-fight. De boss-fights zijn in een ware “bullet hell” stijl en dankzij de verschillende moeilijkheid graden zijn deze ook het leukste onderdeel van PVE. Vijanden verslaan alsook het vervolledigen van een level beloont de spelers met items ofwel “loot” die op hun beurt nodig zijn om de verschillende Masters te gaan upgraden.
PVP biedt op het moment van de Apha Playtest 3 twee modi: Arena en Titan Ruins. Die eerste is een team versus team potje dat niet veel langer dan vijf minuten duurt en Titan Ruins is de typische standaard Dota gamemode met een “top”, “bot” en “mid” lane gecombineerd met een “jungle” met neutrale vijanden. Titan Ruins verschilt echter meer dan genoeg van de klassieke formule om alsnog te kunnen boeien.
"WASD" Controls.
Master X Master is enkel te besturen met een old-school “WASD” control schema. In een isometrische vormgeving beweeg je de masters doorheen de verschillende maps met de richtingsknoppen onder w, a, s en d op het toetsenbord. Het richten van vaardigheden gebeurd dan met de muis die door het te bewegen rond de Masters de kijkrichting van de Masters zelf bepaald.
Voor spelers die dag dagelijks Dota 2, League of Legends of Heroes of The Storm spelen zal dit even wennen zijn. Bijkomend is dat deze besturing ook hand in hand gaat met een vergrendelde camera die boven je Master zweeft. Dit in tegenstelling tot de vrij te bewegen camera die de meeste Dota spelers verkiezen.
Dit wil echter niet zeggen dat de besturing en camera helemaal niet te pruimen valt maar gewoonweg onwennig kan overkomen. De vergrendelde camera houd ook volledig steek bij deze besturing. Nieuwkomers tot het genre gaan dit hoogstwaarschijnlijk zelf aangenamer vinden omdat de focus on hun te besturen master zeer direct is.
Het grote voordeel van deze keuze is dat actie in MXM vlotter en natuurlijker overkomt. De controls zullen niet het eerste zijn dat in een speler zijn gedachten komt als de oorzaak van een “loss”. De controls maken het ontwijken van vaardigheden namelijk een heel stuk eenvoudiger waarbij spelers zich vooral moeten concentreren op de balans tussen ontwijken en zelf corrigerend richten met de muis.
Masters Tag Team.
Misschien de meest interessant feature van MXM is het kunnen wisselen van Masters midden in een potje. Voordat je van start gaat met een potje PVP of een PVE level dien je namelijk twee Masters te selecteren en vervolgens kun je wisselen tussen beide mits een cooldown van ongeveer 15 seconden. Beide masters hebben hun health bar waardoor wisselen vanzelfsprekend voor heel wat tactische mogelijkheden zorgt. Wisselen tussen Masters net op het moment dat je Master op één HP komt of een vijand lokken met een kwetsbare Master om vervolgens over te gaan naar je defensieve Master met een crowd control toolkit zijn twee van de scenario’s die hierdoor mogelijk worden in gevechten tussen twee of meer spelers.
Conclusie
Master X Master biedt voldoende verfrissende ideeën om alsnog een grote doelgroep Moba fans nieuwsgierig te kunnen maken. Wij waren alvast enthousiast over de toevoeging van PVE en het wisselen tussen twee Masters. De verschillende content zal echter ook een probleem met matchmaking met zich meebrengen en net dat zou wel eens een groot pijnpunt kunnen zijn bij release. Tijdens de Alpha Playtest duurt matchmaking alvast veel te lang en zorgt de opsplitsing tussen PVE en PVP spelers alsook voor een terugval in matchmaking tussen teveel verschillende skill niveaus van spelers.
Free to Play Mobas zijn ook altijd een grote grind om content vrij te spelen en ook bij MXM zal dit niet anders zijn. Een belangrijk aspect hierbij is dat de game daadwerkelijk “fun” blijft voor een lange tijd. MXM kent alvast een formule die spelers lang zou moeten boeien maar het valt dan ook af te wachten of nieuwe content in PVE vlot wordt toegevoegd want een handje vol aan levels gaat PVE helaas snel doen vervelen.
0 reacties op "Master X Master"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier