hotness 0
News

PowerWash Simulator

Gepost door

In de honderden recensies die ik door de jaren heen heb geschreven, heb ik meer dan eens aangehaald hoe belangrijk het verhalende aspect voor mij is. Een game kan belabberd spelen, maar als het verhaal wat het vertelt boeiend is, zal ik er veel langer bij blijven hangen dan anders het geval zou zijn. Dat betekent echter niet dat een story mode een absolute noodzaak is. Tetris, Bejeweled, Pokémon: GO, Katamari: Damacy en meer bevatten niet tot nauwelijks verhaal, maar hebben de nodige uurtjes van mijn leven opgeslokt door simpelweg verslavende gameplay. PowerWash Simulator is net zo’n game.

Mensen zijn immers wezens die soms heel bijzonder uit de hoek kunnen komen. Ons brein is voorgeprogrammeerd om in hokjes te denken, stereotypes te versterken en vooral niet te veel te willen veranderen. Dingen waarvan we weten dat ze slecht zijn, zoals gokken, alcohol en drugs, geven ons een euforisch gevoel en kunnen leiden tot een verslaving die je leven beheerst. Er zijn echter veel meer manieren om die dopamine rush te krijgen.

Ding!

FuturLab speelt hier goed op in met PowerWash Simulator, een titel wiens naam je eigenlijk alles vertelt wat je inhoudelijk moet weten van het spel. Bewapend met een hogedrukspuit trotseer je alleen of met vrienden tientallen levels, die je steeds grotere en complexere dingen laten reinigen. Dit begint met een busje en een huis en gaat gaandeweg over in complete boomvilla’s, een gigantische boor, een Egyptisch standbeeld en een boot. Door deze levels te voltooien verdien je sterren en geld, waarmee je betere gear kunt kopen voor de daarop volgende job. Dit zorgt ervoor dat het tempo erin blijft en je niet minutenlang zit te spuiten op die ene vlek.

Dit tempo is belangrijk, want PowerWash Simulator is op zijn best wanneer je met niet al te veel tegenstand door de levels gaat. Het zien verdwijnen van vuil en roest als je met jouw waterstraal passeert, het balkje dat per onderdeel leegloopt en een bevredigende audiovisuele bevestiging op het moment dat je een segment volledig schoongemaakt hebt, zijn goed voor slechts een kortstondig gelukzalig gevoel. Maar als ze elkaar snel zat opvolgen laten ze mij als speler net zo bevredigd achter als wanneer een goed verhaal ten einde komt.

Randzaken

Dat gezegd hebbende…wat ga ik nu helemaal verder schrijven over deze digitale schoonmaaktopper? Qua gameplay is het net zo simpel als dat een Tetris is, maar het heeft dit wel uitgewerkt tot in perfectie. Hulpstukken voor jouw werktuig behoeven bijvoorbeeld geen uitleg en zijn in slechts kleine getale aanwezig om de boel niet onnodig complex te maken. Dit is immers een titel waarbij je je niet druk moet hoeven maken, maar waar iedereen mee kan relaxen. Of nou ja, misschien niet iedereen.

PowerWash Simulator stond al langer op mijn radar, maar tot voor kort hield ik heel bewust de boot af. Sil en first-person-titels gaan meestal niet heel goed samen, zo is al vaker gebleken. Ik krijg snel last van motion sickness en ook bij deze titel ontkwam ik daar niet aan. Maar daar liep ik wel pas tegenaan naar dik twee uur spelen. Dit is opvallend, daar het verleden uitwees dat een half uur al een hele prestatie was. Een beetje Googlen leerde mij dat FuturLab nauw heeft samengewerkt met fans om motion sickness-klachten zoveel mogelijk tegen te gaan. Iets waar ze in mijn optiek meer dan geslaagd in zijn! Dat wist ik echter niet van tevoren en heeft dus ook niets te maken met waarom ik me nu wel aan de titel waagde. De reden daarvoor was een back-up-optie.

Die optie komt in de vorm van de Steam Deck, waarvoor de titel als Verified is bestempeld. En ik kan zeggen dat de game daarop speelt als een droom. Op PC voelde een controller niet nauwkeurig genoeg en greep ik al snel naar de muis, maar op de handheld van Valve heb ik die behoefte nooit gevoeld. De game speelt op een stabiele 60FPS zonder al te veel visueel in te boeten, zover waarneembaar op dit kleinere scherm, waardoor ik uren achter elkaar kon spelen. En het beste is dat het kleinere scherm net als bij andere titels in de eerste persoon de motion sickness-klachten vrijwel volledig wegnam. Dat heeft niets te maken met het spel zelf, maar is goed om te weten voor zij die tegen hetzelfde probleem aanlopen!

Conclusie

PowerWash Simulator is een game die je moet opstarten als je wil afschakelen na een hectische dag, als je tot rust moet komen. Het reinigen van objecten klinkt als werk, maar wordt een genot eens de waterstraal korte metten maakt met het vuil en ruimte geeft aan een bevredigend gevoel van een job well done. Motion sickness-klachten kunnen voor sommige spelers roet in het eten gooien, maar persoonlijk vielen ze me enorm mee op het grote scherm en waren ze niet aanwezig op het kleinere scherm van de Steam Deck.

0 reacties op "PowerWash Simulator"