hotness 40
Two Point Museum
News

Two Point Museum

Gezellig een dagje uit met de stichting

Gepost door

Toen ik twee jaar geleden voor het eerst in mijn leven naar het Rijksmuseum ging om de Nachtwacht te bekijken, werd ik hevig teleurgesteld. De Nachtwacht was indrukwekkend, maar de drie dozijn aan schreeuwende kinderen eromheen waren wat minder. Terwijl ik in stilte wil genieten van het feit dat ik één van de grootste kunstwerken uit de vaderlandse geschiedenis bekijk, worden hele klassen om datzelfde schilderij gezet waar kinderen dan lekker door elkaar heen kunnen brullen.

De oplossing lijkt mij eenvoudig. Als je per se wil dat kinderen naar het museum gaan, bouw in het museum een mooie glijbaan, zet wat consoles neer en dan hebben kinderen iets te doen wat zij leuk vinden. Kinderen zitten over het algemeen genomen niet te wachten op saaie schilderen met allemaal ijdele figuren uit het jaar nul erop. Als zij weg zijn, kan ik genieten van de Nachtwacht in de stilte die het doek verdient. In Two Point Museum is het wél belangrijk dat je hier rekening mee houdt, want kinderen worden helemaal gek in deze game.

Two Point Hospital of Campus, maar dan in een museum

Two Point Hospital was een soort remake van Theme Hospital, maar dan helemaal aangepast voor deze tijd. Het is een management game met een komische noot en het is de bedoeling dat je een ziekenhuis bouwt.

Two Point Museum is niet anders. Het is dezelfde grafische vormgeving en de heerlijke, niet al te serieuze sfeer maakt het tot de ideale management sim voor mensen die ook met een brede glimlach willen zien wat ze hebben aangericht.

Aanvankelijk was ik sceptisch, omdat ik mij niet helemaal kon voorstellen hoe ze het systeem achter Two Point Hospital om zouden kunnen zetten naar een versie waarbij je een museum moet bouwen. Daar zat ik flink naast.

Het bouwen van een museum is enorm vermakelijk. Je begint met een stuk grond met een leeg gebouw erop. Je huurt een specialist in en die stuurt je naar een plek waar hij dan iets moet gaan vinden. Na een korte expeditie komt hij terug met een vondst en die etaleer je.

Hoe je dat doet is aan jou. Je bent volledig vrij met alles. Ik besluit om er een chaos van ging maken of beter gezegd: ik maak er altijd een chaos van, omdat netjes en geordend werken bij mij niet bestaat. De Two Point-serie beloont dit soort onkundigheid, wat ik enorm kan waarderen.

Two Point Museum

Je kunt alles wat jouw specialisten ontdekken lekker neergooien in het museum, maar het is wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Zo is er Buzz. Dit is niet iemand die tijdens de busrit in slaap valt, maar een puntensysteem dat aantoont hoe geweldig een museumstuk in het oog springt.

Zo heb je bijvoorbeeld op een gegeven moment een uit de ijstijd komende, ingevroren beeldscherm. Die plaats je in jouw tentoonstelling tussen de andere ingevroren attributen, zoals een toetsenbord of een console, en vervolgens moet je ervoor zorgen dat er een maximale hoeveelheid Buzz uit komt. Dit doe je door er allemaal thematische rommel omheen te zetten. Bijvoorbeeld een steen met wat sneeuw erop. Hoe meer je de sfeer verhoogt in de tentoonstelling, hoe meer Buzz je scoort.

Hou de sfeer erin

Zoals in het echte leven zijn er meerdere soorten bezoekers. Buiten de standaard bezoeker zijn er ook intellectuelen; die komen voor het verhogen van de kennis. Zoals eerder vermeld zijn er gelukkig ook kinderen, die het leuk vinden om in alles te klimmen. Geef ze eens ongelijk.

Ook zie je groepen yeti's die zich opvallend voorbeeldig gedragen en nog veel meer soorten, waardoor na enige tijd jouw museum een soort kakofonie van pure chaos wordt. Nu zullen er mensen zijn die graag verandering willen zien in deze chaos en daar is zeker ruimte voor, maar ik kan chaos altijd omarmen zonder dat ik er last van krijg.

Als je alles in zijn beloop laat, dan klimmen kinderen echt overal in, terwijl er groepen mensen zijn die in de chaos proberen een bord te lezen met informatie of om details vragen bij een expert. Weer een ander laat zijn beker vallen over een fossiel van miljoenen jaren oud. Het lijkt helemaal de verkeerde kant op te gaan, maar het voordeel van grote stukken steen is dat die niet zo snel kapot gaan en ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Ook zijn er diverse dingen te doen om de grote hoeveelheden chaos een beetje te temperen.

Two Point Museum

Om de kinderen een beetje in het gareel te houden, kun je interactieve attracties in jouw museum zetten. Ook is het handig om het museum niet te laten transformeren in een vuilnisbelt en het is heel belangrijk dat je overal prullenbakken neerzet en schoonmakers hun werk laat doen. Hou ook altijd de toiletten in de gaten, want hoe meer bezoekers, hoe meer mensen nu eenmaal af en toe zich even moeten afzonderen. Ik heb regelmatig verdachte plassen gelig water bij een eeuwenoud fossiel zien liggen.

Verschillende thema's

Op een gegeven moment, dit is al best snel, zit jouw museum vol en kun je niet meer bouwen. Je kunt nog wel stukken land kopen en daar nog meer laten zien, maar op den duur is het vol. Dan zul je moeten bekijken wat je kunt veranderen, maar na enkele uren plezier is het klaar en gaat het beheren van een museum vervelen.

Gelukkig weten de ontwikkelaars dit redelijk eenvoudig op te lossen met verschillende thema's. Het eerste thema is de prehistorie. Dinosaurussen, ingevroren consoles van miljoenen jaren oud, een fossiele afdruk van een toetsenbord, je gaat ze allemaal vinden.

Daarna zijn er nog zes andere thema's die je in nieuwe levels kunt verwachten. In het aquarium kun je alles etaleren wat te maken heeft met het leven onder de zeespiegel. Bouw een paranormaal hotel met een bovennatuurlijk thema. Science is een heel flauwe manier om de wetenschap te benaderen en space is er voor alles in het heelal. Alle thema's worden op hun eigen manier benaderd en hebben hun eigenaardigheden.

Supernatural heeft bijvoorbeeld geesten. Die geesten geef jij een onderkomen en je moet het ze zo comfortabel mogelijk maken, anders schieten ze in paniek en gaan dan schreeuwend door het museum rennen, waardoor de bezoekers niet weten hoe snel ze weg moeten vluchten. Als het nog geen chaos was, dan is het op dat moment helemaal raak. Overigens is het ook hier geweldig om te zien wat er dan gebeurd.

Maar op den duur gebeurt het onvermijdelijke. Als je de thema's kent en je hebt een leuk museum, is het onderhouden ervan niet echt heel geweldig en zelfs een beetje saai. Dan gaat de game vervelen.

Two Point Museum

Ik moet zeggen dat het wel langer duurde dan ik had verwacht dat dit gebeurde. De game wist me nog erg lang te boeien. Je krijgt een lijst met doelstellingen te zien en die zijn lastig genoeg om een uitdaging te noemen, maar ook niet zo uitdagend dat het tegenstaat.

Verder verdient de game, net als Two Point Hospital en Two Point Campus, een schoonheidsprijs als het komt op de manier hoe deze game zichzelf niet serieus neemt. De animaties zijn stuk voor stuk grappig en daarmee is het een genot om te kijken wie wat precies doet. Het is fijn om te zien dat af en toe chaos ook leuk kan zijn.

Conclusie:

Liefhebbers van Two Point Hospital en Two Point Campus hoeven niet te twijfelen over de aanschaf van deze game. Two Point Museum is het meer dan waard en hoort in het rijtje thuis. De game is uitdagend, maar ook zeer vermakelijk. Verwacht jij echter een serieuze game en kun je niet tegen chaos, kun je misschien beter even verder kijken.

0 reacties op "Two Point Museum"