hotness 20
Last of Us Part 1
News

Column: The Last of Us: Part 1 draait vloeiend op de Steam Deck

Het heeft even geduurd, maar hij is speelbaar

Gepost door

In april kwam mijn review uit over de PC-versie van The Last of Us: Part 1. De remake van deze zeer hoog aangeschreven game kwam voor het eerst op een ander platform dan op de PlayStation en de PC moest het ontgelden. De game was zo slecht geoptimaliseerd dat ik hem eigenlijk tien van de honderd punten wilde geven. Het is dat ik weet wat The Last Of Us doet en hoe geweldig de game is, dat ik het toch veertig punten heb gegeven. Hij was simpelweg niet af toen ik hem speelde.

Drie maanden gingen voorbij. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom kwam en daarna verschenen Diablo IV en nog een aantal zeer hoog beoordeelde games. In het begin van juli kreeg ik te zien op mijn Steam Deck dat een nieuwe game in mijn library Steam Deck verified was. Het was The Last of Us: Part 1. De game die mij enorm teleurgesteld heeft, leek kennelijk nu zo geoptimaliseerd dat hij zelfs zou werken op de Steam Deck. Ik kon het niet laten om te kijken en installeerde de game.

Toen ik de game opstartte, zag ik al direct dat de er verbeteringen waren. De game startte snel op en hij ging direct shaders inladen. Toen ik dit deed voor mijn review, duurde dit ongeveer twee en een half uur. Nu was het in drie minuten klaar en kon ik verder. Het laden van de game duurde nog geen twintig seconden en de game draaide vloeiend. Het is wel jammer dat de Steam Deck weliswaar veel rekenkracht heeft, maar geen geweldige batterij en die ging vrij snel leeg, maar buiten dat werkt de game dus nu zeer goed op de Steam Deck.

The Last of Us Part 1 PC

The Last of Us Part 1 op een handheld

Het is voor mij een soort droom die werkelijkheid wordt dat ik een game zoals The Last of Us Part 1 kan spelen op een handheld device. Niet zozeer vanwege deze klassieker zelf, maar hij vereist nogal wat van je hardware en de remake kan toch worden gezien als een game die recent is gemaakt. Zeker als je ziet hoe vloeiend hij draait en hoe hij eruit ziet, is het verbazingwekkend knap dat het gelukt is.

Er zijn wel wat nadelen. Zo is AI van de mensen in de game niet altijd even goed. Het wil nog weleens voor komen dat de vijand vastloopt tegen een muur. Dat is heel grappig om een keer te zien, maar het gebeurt iets te vaak. Dit ben ik niet gewend: op de PlayStation werd de AI van de NPC's zeer hoog aangeschreven. Daar hebben ze in de PC-versie toch iets gedaan waardoor ze nu opeens verdwalen in hun eigen pad. Ook zijn er plekken waar opeens de kwaliteit van de textures zichtbaar heel laag zijn. Dan zit je opeens naar een gordijn te kijken die bestaat uit een berg vierkanten. Ook plassen water zien er heel vreemd uit.

The Last of Us Cover

Te laat voor een nieuwe score

Zoals het er nu uitziet zou ik voor de versie die ik op Steam Deck heb gespeeld tachtig punten hebben gegeven geven, maar daar is het helaas wat te laat voor. Dit is nog altijd lager dan de versie op de PlayStation 5 en dat heeft er vooral mee te maken dat de port niet helemaal gelijk is aan de console-versie. De bugs in de AI en de verlaagde textures in bepaalde objecten zijn niet zo erg dat ik de game er niet voor zou spelen, maar voor mijn gevoel is het nergens voor nodig en snap ik niet waarom ze hebben gekozen om dit anders te doen.

Over The Last of Us: Part 1 zelf hoeft niets gezegd te worden. Persoonlijk vind ik dit de beste verhalende game ooit gemaakt en ik denk niet dat het heel gemakkelijk gaat worden om dit te overtreffen. Ik kan niet anders dan iedereen die de game nooit gespeeld heeft toch nog eens te kijken of je niet de tijd kunt vinden dit te doen. Hij is er nu ook op de PC en die versie is nu speelbaar, hoewel ik niet kan adviseren om er de volle mep voor te betalen. Hoe je het ook wendt of keert, het gaat hier om een port van een remake van een game die tien jaar oud is. Mensen die de serie hebben gezien en denken dat ze het wel kennen, zitten echt naast; de game heeft veel betere pacing en geloofwaardigere manier van vertellen dan een serie überhaupt kan hebben.

Mijn advies blijft echter wel om hem op de PlayStation te spelen. Die versie is gewoon beter en ik denk eigenlijk niet dat het heel erg veel uitmaakt of je dan de oude versie speelt of die van de remake. Het verhaal blijft namelijk precies hetzelfde.

0 reacties op "Column: The Last of Us: Part 1 draait vloeiend op de Steam Deck"