hotness 21
EA SPORTS FC
News

Column: verslag over de livestream van EA SPORTS FC 24

EA moet toch wat minder lullen en wat meer poetsen

Gepost door

EA SPORTS FC 24 heeft zijn officiële aankondiging gehad in een half uur durende stream waar werd uitgelegd waar deze vervanger van FIFA over zal gaan. Spoiler alert: het is alleen maar de naam die echt is veranderd.

Het leukste van de Official Reveal Livestream was dat hij werd gepresenteerd vanuit Amsterdam, wat best wel wat is voor een titel die behoort tot de best verkochte franchise die deze wereld kent (althans dat was FIFA, of dit ook zo voor EA SPORTS FC zal zijn, moet nog blijken). Tijdens de presentatie vertelt de CEO van Electronic Arts, Andrew Wilson een heel verhaal over dat hij uit Australië komt en dat hij daar veel voetbal speelde. Daarna vertelt hij eigenlijk hetzelfde verhaal als wat er altijd wordt verteld, maar deze keer zonder de term FIFA te noemen. Voetbal verbroedert en brengt landen bij elkaar en de hele riedel die ieder jaar weer wordt opgerakeld.

Hij vertelt hoe hij ging verhuizen naar Engeland om te werken bij EA in 2000 en hoe hij omringd werd door voetbal en hoe hij naar Munchen ging om naar Bayern te kijken. Daar bevroor zijn drankje en hij dacht toen dat dit voetbal is. Kennelijk hebben ze dit bij skiën of schaatsen nooit.

De CEO van EA vind een bevroren drankje gelijk aan voetbal

Daarna vertelt hij een heel gênant verhaal over FIFA, omdat hij het wel over de franchise moet hebben, maar de naam niet mag noemen. Hij vertelt over hoe de game groter werd en hoe ze nu een alles omvattende verandering door gaan zetten, namelijk dat ze heel graag een community van een miljard spelers willen opbouwen. Ik weet niet helemaal wat daarvoor anders moet zijn in de game zelf, maar ik wens ze veel succes.

Dan neemt Cam Weber het over. Dit is de president van EA SPORTS. Hij vertelt een heel verhaal dat EA SPORTS FC 24 grootser is dan games en het in de ziel van een volk gaat en het meer het verhaal over voetbal vertelt en eigenlijk ook niets dat met presentaties over FIFA niet genoemd is.

Na dit algemene verhaal vertelt Cam over de twee pijlers van EA SPORTS FC, namelijk dat het gaat om authenticiteit en innovatie, waarvan Cam ook is overtuigd dat ze hard hun best doen om dit na te leven door een miljard spelers willen bereiken. Ook hier niet echt voorbeelden wat deze authenticiteit en innovatie precies is.

Cam Weber gebruikt tien jaar hetzelfde script

Dan is het tijd voor EA SPORTS FC Futures, waarbij EA SPORTS tien miljoen dollar investeert om te investeren om voetbal nog toegankelijker te maken. Samen met UEFA brengen ze diverse trainingsvideo's uit om voetballers nog meer uit te leggen over voetballen. Kennelijk is er in Europa een enorme behoefte dat een Amerikaanse game-ontwikkelaar aan ons komt uitleggen hoe voetbal werkt.

Uiteindelijk, na een kwartier wordt de trailer getoond van de nieuwe telg. Dit is gewoon de CGI trailer van EA SPORTS FC 24 die gaat over hoe voetbal de wereld samenbrengt. Iets dat bij eerdere FIFA-games al is gedaan. De trailer is overigens gemaakt met de Frostbyte engine en het belooft niet veel goeds. Er is niet echt iets heel bijzonders te zien.

Toen de CGI trailer afgelopen was, kwam David Jackson aan het woord. Dit is de vice president van EA SPORTS FC. Hij vertelt dat Amsterdam een hoofdstad van het voetbal is. De plaats van Cruijf ooit het driehoeksvoetbal heeft uitgevonden en de geboorteplaats van grootheden als Rijkaard, Bergkamp en Hullit, hoewel ik denk dat hij met die laatste Ruud Gullit bedoelt.

Daarna vertelt hij over hoe groot EA SPORTS FC 24 wordt. Het komt er uiteindelijk op neer dat er relatief weinig veranderd is, behalve dat ze meer proberen in te spelen op het vrouwenvoetbal. Dit is voor vrouwen natuurlijk heel erg leuk. Persoonlijk ken ik veel mensen die gek zijn op voetbal en ieder jaar trouw hun exemplaar van FIFA aan hebben geschaft, maar niemand die ook maar iets geeft om de voetballende dames, maar dat betekent niet dat het er niet bij moet zitten.

Kennelijk is het wel de belangrijkste wijziging van EA SPORTS FC als je het vergelijkt met FIFA. Er zijn twee nieuwe competities beschikbaar voor het vrouwenvoetbal. Ik ben blij dat EA hier heel trots op is en hoop dat veel spelers nu kiezen om te spelen met een vrouwenteam.

De grootste verandering is het toevoegen van nog meer vrouwencompetities

Toen kwam er wel degelijk een verrassing. Opeens stond op het podium Luis Vigo, wat vroeger een grote meneer was in het voetbal. Ik vond het persoonlijk een enorme verwaande kwast die niet kon accepteren dat een opkomend talent beter was dan hijzelf, namelijk Christiano Ronaldo. Het gezicht van deze voetballer toen hij werd gewisseld voor Ronaldo is een plaatje in mijn hoofd dat ik nooit meer zal vergeten. Hij kwam ook met een beker op het podium die denk ik voor LaLiga was, maar wat hij nou kwam doen was niet helemaal duidelijk. Ik denk dat ze gewoon een bekend gezicht op het podium wilde hebben.

Daarna werd bekend gemaakt dat iedere club van de Premier League exclusief beschikbaar zou zijn voor EA SPORTS FC. Dat is mooi, die contracten moesten natuurlijk opnieuw worden opgesteld, omdat de franchise een andere naam heeft gekregen.

Toen kwam er een andere bekendheid in beeld, namelijk Ronaldinho. Dit was een beetje de Messi van FC Barcelona voor Messi zelf. Hij had een bekende beker in zijn hand en het is meteen duidelijk dat ook EA SPORTS FC zijn contractuele afspraken goed heeft geregeld voor de Champions League. Deze oude voetbalheld is niet meer zo snel als hij was, hij liep zo langzaam het podium op dat ik hoopte dat iemand hem een duw zou geven, zodat deze presentatie niet nog langer ging duren dan absoluut nodig. Dat de Champions League aanwezig is in de game, vind ik overigens niet echt het vermelden waard en zou ik als ik EA was toch meer als logisch beschouwen.

Ronaldinho probeerde hip te doen door heel langzaam te lopen

Het is nu tijd om de bekende voetballers heel hartelijk te bedanken voor het delen van de informatie, wat ik absoluut beledigend vind voor de ontwikkelaars die ieder jaar weer veel uur stoppen in het kopiëren en plakken van de vorige game en nu werkelijk overal die verdomde naam FIFA uit de game moesten vervangen. Hier wil ik niets negatiefs noemen over de ontwikkelaars. Die doen simpelweg wat ze worden opgedragen en ik denk dat het stukken meer werk kost om dezelfde game opnieuw uit te brengen met een andere naam, dan dat ik nu laat blijken.

Daarna vertelde een andere ontwikkelaar over de technologische verbeteringen die dit jaar toegepast zouden worden in de game en die waren, zoals verwacht, enorm klein. Hypermotion werd voor de derde keer geïntroduceerd alsof het een compleet nieuwe uitvinding is. Ze hebben een paar kleine veranderingen gedaan, waardoor het nu HypermotionV genoemd kan worden.

De tweede verandering was de Frostbite engine die ze al jaren gebruiken. Nu hebben ze echter de game volledig opnieuw gebouwd, zodat de graphics van de game nog algemener en minder indrukwekkend zijn dan vorig jaar.

De derde technologie heet Play Styles. Hiermee worden voetballers hun 'play style' gekopieerd en in de game gezet, zodat de bewegingen van iedere speler identiek zijn. Leah Williamson, de aanvoerder van het nationale voetbalteam voor vrouwen van Engeland, vertelde in twee zinnen wat deze technologie inhield. Een rare keuze, wat weet een voetbalster nou van technieken die in een game wordt toegepast. Er kwam dan ook alleen maar uit dat het innovatief was en een enorme verbetering was ten opzichte van eerder, maar verder geen details. Ik verwacht dan ook dat het niet een aanzienlijke verbetering zal zijn.

De aanvoerder van het Engelse damesteam legde iets uit

Ook krijgt Ultimate Team nu een absoluut belangrijke update. Vrouwenvoetbal wordt in Ultimate Team gezet. Ik hoop wel dat ze bij EAUT (of FUT, zoals het vroeger werd genoemd) zich realiseren dat het misschien beter is om een speciaal onderdeel voor mannen en een speciaal onderdeel voor vrouwen te maken en het niet te mengen. Het klinkt heel erg cool om het te mengen, maar het zorgt wel voor nogal een oneerlijk beeld over de huidige staat van het vrouwenvoetbal.

Er komt wel een mode die ik interessant vind. In FC Tactical maken ze van FIFA een turn-based game. Iets waar ik persoonlijk wel nieuwsgierig naar ben hoe dit uitpakt, maar daar vertelde ze alleen maar over dat het komt.

Ook is FC Pro aangekondigd. Een soort wereldkampioenschap waar de top van de FIFA (binnenkort dus EA SPORTS FC)-spelers het tegen elkaar op moeten nemen. Dat is natuurlijk heel erg leuk voor dat hele kleine percentage van spelers die daarvoor in aanmerking komen.

Erling Haaland droeg zijn allermooiste pyjama voor de gelegenheid

En toen kwam het laatste stuk. De enige echte Erling Haaland kwam op het podium. Ik heb geen idee wie dat is, maar aan het publiek te horen ligt dat meer aan mij. Hij komt op de cover van het doosje van de game te staan, dus daar was hij helemaal blij mee.

En dat was het.

Conclusie:

Electronic Arts weten hoe je een show met potentie volledig in de soep kan gooien door alleen maar te praten over allemaal onderdelen in de game die er al waren en vervolgens geen gameplay-beelden te laten zien. Voor mij is dit de meeste teleurstellende presentatie die ik dit jaar heb gezien. FIFA had ik al niet hoog meer op mijn lijstje staan, maar EA SPORTS FC wordt voor mij een game waar ik met een grote boog omheen ga lopen.

0 reacties op "Column: verslag over de livestream van EA SPORTS FC 24"