hotness 31
Steam Next Fest February 2024 Cover
News

Deze titels wil je niet missen in Steam Next Fest

Update 3 brengt wat bijzonders

Gepost door

Aankomende maandag gaat de volgende editie van Steam Next Fest van start. Gedurende één week staat de website in het teken van demo's, kortingen, demo's, aanbiedingen en natuurlijk demo's. En net zoals bij voorgaande edities, hebben wij bij onze contacten gepeild wie er ditmaal meedoet. Het resultaat is onderstaande lijst, welke allicht nog uitgebreid zal worden met late aanmelders. Mis jij hiernaast een titel waarvan je vindt dat iedereen die moet proberen? Gooi het in de comments of gooi in het in de groep op Discord.

Albatroz

Je hoort het steeds vaker: mensen die na een studie of tussen de studiejaren door een jaartje (of meer) de wereld rond reizen nu het nog kan. Het zogenaamde backpacken. Maar niet iedereen heeft het geld, de gezondheid of het lef om dat te doen. Daarom biedt het Nederlandse SOEDESCO graag een alternatief in de vorm van Albatroz.

Speel de demo op Steam.

Albatroz Cover

Artificer's Tower

Een wereld vol magie; je kunt er enkel van dromen. Maar zoals we wel vaker hebben gezien in videogames, kan het ook een nachtmerrie zijn. Niet enkel is magie gevaarlijk voor jou wanneer anderen het tegen je gebruiken, maar een wereld vol magie is doorgaans ook bewoond door trollen, orcs, goblins, draken en andere monsters. Daarom is jouw taak in Artificer's Tower niet enkel om een school te bouwen om studenten op te leiden tot magische verdedigers van het rijk, maar ook om het een fort te maken om dergelijke gespuis buiten te houden.

Speel de demo op Steam.

AutoForge

Als games als PowerWash Simulator, I Am Bread, Factor.io en The Sims één ding duidelijk maken, dan is het wel dat op elk potje een dekseltje past. Factor.io, een game die gaat over het bouwen van fabriek, is zelfs zo populair dat het zijn eigen subgenre is. Een subgenre waar ook AutoForge onder geschaard kan worden, zelfs als dit een 2D pixelart-stijl heeft.

Speel de demo op Steam.

AWAKEN: Astral Blade

Toen we de vorige keer deze lijst maakte, waren er een paar genres die opvallend oververtegenwoordigd waren. De roguelike/lite en Metroidvania's. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we dat ook nu weer terugzien. AWAKEN: Astral Blade stond vorige keer niet in onze lijst, maar diens prachtige visuele stijl en duistere sfeertje zorgen ervoor dat die ditmaal niet mag ontbreken.

Speel de demo op Steam.

Balatro

Een van de redenen waarom meerdere van onze redacteurs geen hoge pet op hebben van roguelikes, is dat de formule op zo'n beetje alles kan worden geplaatst, zonder dat het per sé een meerwaarde biedt. Kijk naar Balatro, een roguelike poker game. Benieuwd hoe dat werkt?

Speel de demo op Steam.

BattleJuice Alchemist

We hebben het al vaker gezegd, maar een veel voorkomend thema in games in de afgelopen jaren is alchemie of het brouwen van drankjes. Niet zo zeer vanwege de vele Alchemist-titels van KOEI TECMO, maar vanwege de vele indie-titels die het onderwerp gebruiken en bijzonder veel op elkaar lijken. BattleJuice Alchemist maakt zich schuldig aan het eerste, maar met zijn nadruk op combat en opvallende visuals raakt die niet verloren in de massa.

Speel de demo op Steam.

AWAKEN: Astral Blade

Beat the Beats

Wanneer ik het met mensen heb over VR, dan is er één game die steevast genoemd wordt: Beat Saber. Custom songs in die game waren voor mij de enige reden om na een PSVR een Valve Index te halen en het is de VR-titel die veruit het meeste gespeeld is in mijn huishouden. Maar jij eens iets anders doen dan snijden? Dan is Beat the Beats het antwoord. Hier ga je immers boksen op de beat.

Speel de demo op Steam.

Bubble Ghost Remake

Een puzzle platformer waarin je niet enkel een geest, maar ook zijn bubbel moet manoeuvreren door een gevaarlijk landhuis vol monsters en vallen. De naam geeft het al weg, maar de game is een remake. Echt niet van een spel van een jaar of tien geleden, maar van de Bubble Ghost die in 1987 verscheen op de Atari ST. Dat is tenminste een nuttige remake!

Speel de demo op Steam.

Champion Shift

Bij het stukje over AWAKEN benoemde we al dat bepaalde genres vaker terugkomen dan andere. En na die Metroidvania heeft Champion Shift de eer om (op het moment van schrijven) de eerste roguelike op deze lijst te zijn. Kies een held en zijn voertuig en versla hordes vijanden in levels die je elke keer weer verrassen.

Speel de demo op Steam.

Chicken Police: Into the HIVE

Ben er als de kippen bij! Chicken Police: Into the HIVE, een nieuw misdaadmysterie vol gevleugelde vrienden en harig ongedierte krijgt ook een demo tijdens deze Steam Next Fest. Het vervolg op Chicken Police: Paint It Red! belooft vooral meer van hetzelfde, maar gezien de ontvangst daarvan lijkt het onwaarschijnlijk dat men daar over zal klagen.

Speel de demo op Steam.

Coridden

Hoewel Steam Next Fest door velen van ons wordt gezien als een manier om van allerlei games te proeven, is het natuurlijk ook een middel voor ontwikkelaars om hun game aan de man te brengen. Marketingsucces is echter grotendeels afhankelijk van hoe je het inricht. En het team achter action-RPG Coridden doet dat geweldig. Zij grijpen het evenement namelijk aan om hun Kickstarter te promoten, zodat jij als je de demo tof vindt, hopelijk, een bijdrage wil doen.

Speel de demo op Steam.

Crown Wars: The Black Prince

Kijkend naar deze lijst, is het overduidelijk dat indie-titels het domineren. Er is een klein aantal kleine uitgevers, maar een grote naam hadden we nog niet. Tot nu, met de demo van NACON's RPG Crown Wars: The Black Prince.

Speel de demo op Steam.

Deathbound

Je kunt een hele hoop zeggen over de titels van FromSoft, maar slecht kan niemand ze objectief noemen. Daarom is het jammer dat ze maar zo zelden verschijnen. Gelukkig proberen genoeg ontwikkelen mee te liften op dit succes en zien we daardoor regelmatig andere soulslikes. Lang niet elke is goed, maar dankzij Next Fest kun je nu ontdekken of Deathbound dat wel is.

Speel de demo op Steam.

Demon Loop

Mensen en demonen kunnen niet door één deur; dat is de setting van vrijwel elk fantasy-verhaal waarin beide voorkomen. In Demon Loop leefden de volkeren echter vredig naast elkaar, tot ze zich opeens tegen ons keerden. Waarom? Ontdek het terwijl je deck opbouwt en de loop probeert te doorbreken.

Speel de demo op Steam.

Duck Detective: The Secret Salami

Dankzij Chicken Police hebben we al kippen met een politiebadge, dus waarom geen eend? Duck Detective: The Secret Salami is echter meer dan een andere twist op die formule. Niet enkel is de stijl vele male schattiger, maar zijn de-duck-tion skills zijn niet onmenselijk...omdat hij een eend is.

Speel de demo op Steam.

Entropy Survivors

Toen ik het stukje over Entropy Survivors schreef, wist ik al dat het niet de laatste roguelike zou zijn in dit artikel. Wat ik toen echter nog niet wist, is dat nummertje twee wel heel erg op de eerste zou lijken. Entropy Survivors kiest een zelfde camera, dezelfde overvloed aan vijanden en dezelfde chaos, maar geen voertuigen. Dus kies maar wat je leuker vindt.

Speel de demo op Steam.

Fireside

We willen het nog wel eens vergeten, maar niet elke game hoeft te draaien om een conflict. Het is precies waarom Wholesome Games bestaat. Fireside is zo'n type spel en draait om verkenning en avontuur, niet geweld. Benieuwd of dat voor een leuke game zorgt? Probeer dan de demo eens, wat heb je immers te verliezen? Geen tijd in ieder geval, want in een half uurtje heb je die voltooid.

Speel de demo op Steam.

Footgun: Underground

Ik weet dat veel mannen er anders over denken, maar als je het mij persoonlijk vraagt, is er maar weinig saaier dan voetbal. Als het zwart en witte object echter als wapen gebruikt had kunnen worden, had ik daar anders over gedacht. Hoe dat werkt, kun je zelf ontdekken in de demo van Footgun: Underground.

Speel de demo op Steam.

Geometry Survivor

Wie houdt van uitdagende bullet hells, heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van Geometry Wars. De kleine titels van Activision zijn niet zo groot als hun grote namen, maar hebben desondanks een vaste fanbase. Geometry Survivor is niet direct gerelateerd aan die serie, maar doet er wel aan denken, daar het oogt als het liefdeskind van Geometry Wars en Vampire: Survivors, gemixt met een snufje roguelite.

Speel de demo op Steam.

Goons: Legends & Mayhem

''Weet je wat goed samen zou gan met magiërs en ridders? Wintersport!'' zei nog nooit iemand. Toch denkt ontwikkelaar RageCure Games ermee een winnende formule in handen te hebben. Of ze daar gelijk in hebben, daar kun je achter komen:

Speel de demo op Steam.

Hauntii

Soms kan een naam misleidend zijn. Met een naam als Hauntii zou je immers denken dat je een spel over spoken speelt, waarschijnlijk met horrortonen. Aan deze titel is echter niets griezeligs, daar het doel is om je te verbazen met de wonderlijke wereld die Moonloop Games ons voorschotelt.

Speel de demo op Steam.

Kamaeru: A Frog Refuge

Niet iedereen is het er over eens, maar veel mensen vinden kikkers schattig. In menig game, voornamelijk in het zogenaamde cozy-spectrum, spelen de koudbloedige wezens daarom een hoofdrol. Zo ook in Kamaeru: A Frog Refuge, een game waarin je de biodiversiteit van een gebied moet herstellen, waarbij kikkers centraal staan.

Speel de demo op Steam.

Kid Pilot

Al sinds de oudheid droomt de mens ervan te vliegen. En dankzij de gebroeders Wright is een vliegreis nu iets wat iedereen redelijk makkelijk kan beleven. Dat is echter niet hetzelfde als zelf vliegen. Kid Pilot laat je dat wel beleven, niet als piloot, maar als een kind dat een speelgoedvliegtuig door een wonderlijke wereld manoeuvreert.

Speel de demo op Steam.

Kingsgrave

Enkele dagen geleden werd aangekondigd dat Kingsgrave op 17 april zal verschijnen. Daarmee is het hek officieel van de marketingdam. En wat voor water is nu beter dan Next Fest, zodat potentiële kopers zelf kunnen ontdekken wat deze duistere Metroidvania in huis heeft.

Speel de demo op Steam.

Madzik

Ontwikkelaar Bkom Studios onthulde eerder deze week Madzik. En daar had het geen beter moment voor kunnen kiezen. Door de timing kan het immers vrijwel direct hierna meedoen aan Next Fest en wie weet, misschien kunnen ze daar een hele hoop aandacht voor hun game genereren.

Speel de demo op Steam.

Magical Delicacy

Welkom in Grat. Dit afgelegen pittoreske dorpje is het thuis van rustieke huizen, gezellige inwoners en een jonge geks genaamd Flora. Kruip in haar schoenen en platform je een ongeluk om ingrediënten te maken voor maaltijden die ik enkel kan omschrijven als magisch...

Speel de demo op Steam.

Morkull Ragat's Rage

De platformer is een van de oudste genres in videogames en ook een van degene waar indie-ontwikkelaars steeds op terugvallen. Maar wat nu als die platformer twee dimensies beslaat, maar de vierde muur breekt? Nou dan krijg je Morkull Ragat's Rage.

Speel de demo op Steam.

Necrosmith 2

Een nieuwe wereld verkennen is ten alle tijden een lastige opgave. Je hebt een hoop mankracht nodig en ziektes, wilde dieren en vijandige mensen kunnen de reis gevaarlijk maken. Dus wat kun je beter gebruiken dan wandelende lijken? Kruip wederom in de huid van een necromancer en maak het ultieme leger naar jouw inzicht.

Speel de demo op Steam.

Outcast: A New Beginning

Het is alweer zeven jaar geleden sinds we voor het laatst van Outcast gehoord hebben en in de wereld van games is dat een eeuwigheid. Dat valt ook te zien als je naar Outcast: A New Beginning kijkt. De basale, kale open wereld van Second Contact is vervangen door een levendige, kleurrijke wereld om te verkennen, iets waar je vast mee kan beginnen in de demo.

Speel de demo op Steam.

Paper Ghost Stories: Third Eye Open

Een jong meisje, een eenzame geest en een bijzondere stijl. Als je de drie combineert, krijg je Paper Ghost Stories: Third Eye Open, een game die we eerder al van een preview voorzagen en welke iedereen kan proberen dankzij Steam Next Fest.

Speel de demo op Steam.

Pine Hearts

Ik begon dit artikel met Albatroz, een game over het hiken in de wildernis. Pine Hearts is ongeveer hetzelfde, maar dan minder realistisch en een stukje kleurrijker en magischer. Grijp je rugzak en ontdek alles wat het Pine Hearts Caravan Park te verbergen heeft. Of nou ja, een deel. Het blijft immers een demo.

Speel de demo op Steam.

Planetsmith

Eindeloze creativiteit. Dit is wat Incandescent Games belooft met Planetsmith, een sandbox titel van wereldse proporties. En jij als spelers bent diens god, die het vorm mag geven zoals die wil. Al zal je dat wel moeite voor moeten doen.

Speel de demo op Steam.

Please, Touch the Artwork 2

Het komt spoedig volledig gratis beschikbaar, maar wil je nu al aan de slag met Please, Touch the Artwork 2, dan kan dat. Dankzij de demo op Steam kun je nu al door enkele werken van Belgische schilder James Ensor duiken en wie weet wordt je er nog een beetje cultureel door verrijkt.

Potions: A Curious Tale

In iets meer dan een maand tijd verschijnt Potions: A Curious Tale, de zoveelste titel in korte tijd waarin je drankjes moet brouwen in een fantasy setting vol monsters en magie. Zou Potions zich weten te onderscheiden? Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, maar de demo kan wel helpen om een beeld te schetsen.

Speel de demo op Steam.

Realm of Ink

Hades in een Chinees mythologische setting, dat is hoe Realm of Ink zich het beste laat omschrijven. Niet enkel vanwege de gameplay, maar ook omdat de game in trailers net zo gepolijst lijkt als de hit van Supergiant Games. Wordt dit allicht de volgende grote roguelite?

Speel de demo op Steam.

Rugrats: Adventures in Gameland

Als je oud genoeg bent om zelf kinderen te hebben, is de kans groot dat je ze kent: de Rugrats. De populaire baby's van Nickolodeon komen volgende maand terug met een nieuwe videogame, maar in afwachting daarvan is hier alvast een demo.

Speel de demo op Steam.

SERUM

Over een hoop van de games in dit artikel, heb ik uitleg gekregen van de ontwikkelaar die ons gemaild hebben. Een korte samenvatting of een trailer om te plaatsen. Van SERUM had ik dit niet nodig. Ik had al het voorrecht om de game op gamescom te mogen zien en er aan de hand daarvan een preview te mogen schrijven, maar als dat artikel niet genoeg was om je te overtuigen, geeft Game Island je met alle liefde vijf redenen om de demo te proberen:

Speel de demo op Steam.

Shadow of the Depth

Wanneer de wereld in gevaar is en monsters dreigen het te overspoelen, is het nodig dat zij met de kracht om te vechten opstaan om dat te doen. In Shadow of the Depth is die tij aangebroken. Verken de dungeons die iedere keer veranderen, verlies, wordt sterker en kom beetje bij beetje dichterbij het hart van de dungeon, waar je hopelijk een eind aan de loop kunt maken.

Speel de demo op Steam.

Shapez 2

In het stukje over AutoForge haalden we het al aan, maar er is een opvallende markt voor games waarin je fabrieken bouwt, met Factor.io als de koploper. AutoForge probeerde daarom zijn eigen draai eraan te geven, maar Shapez 2 blijft wat dichter bij de originele formule, alleen dan wel op een gigantische schaal.

Speel de demo op Steam.

Shelter of Exiles

Kies jouw strijd. Kies je uitrusting. Grijp een paar vrienden. Shelter of Exiles zit boordevol monsters en het is aan jou om te ze naar het hiernamaals te jagen. Lukt het jou om de demo te voltooien voor de week om is?

Speel de demo op Steam.

Sky of Tides

Geïnspireerd door het bekroonde Disco Elysium, brengt ontwikkelaar Lofty Sky Entertainment ons een science-fiction twist op die formule. Kruip in de huid van Rin en vind je vermiste vader, terwijl je tegelijkertijd de ondergang van planeet Numen voorkomt. Want dat zijn twee dingen die doorgaans hand in hand gaan?

Speel de demo op Steam.

Soulmask

Nadat je ter nauwer nood ontsnapt aan een ritueel waarbij jij het offer was, kom je in bezit van een mysterieus masker. Een je het opzet, zie je de wereld op compleet andere wijze. Bewapend met deze waarheid, kun je proberen om jouw stam naar nieuwe hoogten te tillen...mits het je lukt om te overleven in de gevaarlijke jungle.

Speel de demo op Steam.

Southfield

Farming sims zijn doorgaans bedoeld als een ontspannende ervaring. Iets waarmee je tot rust komt. Maar niemand heeft gezegd dat dit altijd zo moet zijn. Southfield combineert het boerderij leven met avontuur en slapstick-humor voor een kleurrijke beleving voor maximaal vier spelers.

Speel de demo op Steam.

Star Deck

De Kickstarter is nog niet live, maar nu al kan iedereen stoeien met Star Deck. Deze roguelike deck builder laat zich echter heel bewust in de kaarten kijken, want als het een winnende hand heeft, klikken hopelijk meer mensen op deze link naar hun crowdfunding-pagina.

Speel de demo op Steam.

Summerhouse

Het bouwen van dingen kan soms ontzettend rustgevend zijn. Het is de reden waarom een game als Minecraft, die draait om overleven in een gevaarlijke wereld, een creative mode heeft. Summerhouse is enkel dat en laat je een huisje bouwen, precies zoals jij het wil, zonder beperkingen of gevaren.

Speel de demo op Steam.

Tales of Kenzera: ZAU

Met titels als Sea of Solitude, It Takes Two en Unravel wist EA enkele jaren op rij goed ontvangen kleine titels aan diens portfolio toe te voegen. Maar plotseling werd het stil. 2024 brengt echter de terugkeer van het programma met Tales of Kenzera: ZAU een Metroidvania-platformer vol magie en een wereld geïnspireerd op de folklore van Afrika.

Speel de demo op Steam.

Terra Memoria

Ondanks het vrij forse formaat van deze lijst, zijn lang niet alle belangrijke genres erin vertegenwoordigd. De JRPG ontbrak bijvoorbeeld. Maar dankzij Dear Villagers kunnen we er met de derde update een toevoegen in de vorm van Terra Memoria, een game waarin de wereld van zowel mens als dier in gevaar komt doordat eeuwenoude robots uit hun slaap ontwaken en alles met de grond gelijk maken.

Speel de demo op Steam.

Terra Memoria Cover

Terratech Worlds

Valheim in een science-fiction setting; dat is hoe Payload Studios Terratech Worlds omschrijft. Wat mij betreft is het wat kort door de bocht, maar als een Pve survival-titel waarin je flink moet gaan bouwen, is het wel een titel in waarschijnlijk dezelfde spelers aantrekt.

Terratech Worlds

The Land Beneath Us

Op het moment dat ik dit schrijf, hebben alweer de nodige roguelikes en -lites de revue gepasseerd in dit artikel. Maar The Land Beneath Us is de eerste in de lijst die deze formule pakt en het in een TRPG-mal schuift. Is het resultaat om aan te zien? Daar kom je makkelijk achter:

Speel de demo op Steam.

The Land Beneath Us

The Touhou Empires

Als een serie waar iedereen mee aan de slag mag, heeft Touhou geen tekort aan games. Ondergetekende alleen al heeft bullet hells, platformers, een muziektitel, een fighter en een dungeon crawler in het universum gespeeld. En met de demo van The Touhou Empires, komt hier een RTS bij. Vecht jij mee?

Speel de demo op Steam.

Throw Anything: Radiation Zombies

Online zijn er genoeg discussies over: wat zou het beste wapen zijn in een zombie apocalypse? Een knuppel breekt op den duur, een zwaard wordt bot, een bijl blijft steken en een wapen maakt veel herrie, is lastig in gebruik en kost ammunitie. De afstand is echter wel handig en daarom heb je je in Throw Anything: Radiation Zombies uitgerust met mechanische handschoenen die alles in een projectiel veranderen.

Speel de demo op Steam.

Tiny Terry’s Turbo Trip

Vraag een kind, tiener of jongvolwassene vandaag de dag wat ze willen worden en de kans is groot dat je zoiets als influencer, streamer of artiest te horen krijgt. Social media zorgt ervoor dat velen hopen op hun big breakthrough en dat is precies waar Tiny Terry’s Turbo Trip om draait. Al heeft hij zijn zinnen gezet om zichzelf de ruimte in schieten met zijn auto, hetgeen jij moet zien te realiseren.

Speel de demo op Steam.

Tower of Dreams

Games met een retro artstyle zijn niet bepaald moeilijk te vinden. Vooral pixelart en 16-bit games vind je overal. Tower of Dreams gaat echter verder terug en geeft je een uitdagende platformer in een 8-bit-stijl. Wie wordt al een beetje nostalgisch?

Speel de demo op Steam.

Train Valley World

Een naam zegt soms alles wat je moet weten. Zo ook in het geval van Train Valley World, een simulator waarin je een treinimperium moet opbouwen. Is die omschrijving echter niet duidelijk genoeg? Dan geeft de trailer graag een beter beeld.

Speel de demo op Steam.

Vorax

Op het moment dat ik deze update schrijf, is het diep in de avond. De perfecte tijd voor het ervaren van een horrorgame. Ideaal! Want met Vorax hebben we een open wereld survival horroravontuur in handen die je hopelijk het angstzweet op de rug laat lopen.

Speel de demo op Steam.

Voxlands

Games met een gepixeleerde artstyle zijn doorgaans in twee dimensies. Dat is immers het tijdperk waarin games een dergelijk uiterlijk hadden. Voxels zijn echter het antwoord op de vraag ''wat als pixels in 3D games zaten?''. En Voxlands is het antwoord op de vraag ''wat als een open-wereld game van voxels was gemaakt?''

Speel de demo op Steam.

V's Rage

Een genre wat je anno 2024 nog maar weinig voorbij ziet komen, is de traditionele arcade beat 'em up. Weinig is echter niet niets en V's Rage zorgt ervoor dat we dit jaar in ieder geval niet gaan afsluiten zonder een dergelijke release. Zelfs als die release enkel maar de demo is.

Speel de demo op Steam.

Wakerunners

Hoewel we enkele co-op-titels in de lijst hebben, hebben onze contacten opvallend weinig competitieve multiplayer-titels gemeld voor deze Steam Next Fest. MINTROCKET probeert dit gat te vullen met Wakerunners, een 4v4 en 5v5 top-down brawler waarin samenwerking van groot belang is en wapens meer spuwen dan kogels.

Speel de demo op Steam.

Welcome to ParadiZe

Stel het je voor. Na lang zoeken heb je eindelijk het paradijs gevonden. Een ongerept stukje aarde om de rest van jouw dagen te sluiten. Een probleem: het stikt er van de zombies. De oplossing: je kunt ze vangen en temmen. De beste werkploeg is er een die nooit moe wordt!

Speel de demo op Steam.

0 reacties op "Deze titels wil je niet missen in Steam Next Fest"