hotness 10
esports
News

Stelling: E-Sports zijn net zo goed een sport als de traditionele sporten en zullen dan ook geïmplementeerd moeten worden in de Olympische Spelen

Krijg toch de blafhik

Gepost door

Iedere maand wordt er van iemand van de redactie verwacht dat die stelling ergens over neemt. Dit betekent nachten wakker liggen om te komen met een stelling. Na lang denken heb ik het gevraagd aan Google: wat is een goede stelling? Dit was het antwoord: E-Sports zijn net zo goed een sport als de traditionele sporten en zullen dan ook geïmplementeerd moeten worden in de Olympische Spelen.

Peter:

De definitie volgens het World Health Organization (WHO) is dit de definitie van sport:
"Sport is een activiteit waarbij fysieke inspanning, vaardigheid en/of hand-oogcoördinatie centraal staan, met competitie-elementen waarbij de regels en gedragspatronen voor de activiteit formeel zijn vastgelegd in organisaties; en waaraan individueel of in teamverband kan worden deelgenomen".

Uit bovenstaande definitie kan meteen worden opgemaakt dat Esports, wat niet veel meer is dan gamen in competitief verband op hoog niveau, zeker tot de sporten behoort.

IOC schrijft eens in de vier jaar een evenement uit waarbij atleten van de bekendste sporten het tegen elkaar opnemen in hun eigen sport in één toernooi. Dit toernooi duurt twee weken en zit tot het randje vol met de vele sporten die het bedient.

Voor Esports is echter een apart evenement, dat in 2023 voor het eerst is georganiseerd, namelijk de Olympic Esports. Het probleem is echter wel dat tijdens het toernooi zelf de bekendste games niet aan bod kwamen, omdat die gewelddadig zijn en daarmee tegen de Olympische gedachte in gaan. Dat is interessant, want boksen is wel gewoon een onderdeel van de Olympische Spelen en het best haalbare wat je met boksen kan bereiken is dat je iemand zijn hersens een dusdanige beschadiging toebrengt, dat ze in shocktoestand raken.

Hoort Esports bij de Olympische Spelen? Persoonlijk maakt het mij niet zo heel erg veel uit. Wat mij betreft zijn ze van harte welkom. Hoewel ik het leuk vind om naar sporten te kijken heb ik nooit begrepen waarom mensen kijken naar hoe andere mensen gamen, maar wat ik leuk vind en wat niet, doet er niet zo toe. Ik denk echter dat een aparte week met een apart toernooi veel geschikter is.

Sil

Hoewel in het eens ben met het eerste deel van de stelling, zie ik er geen brood in ze op de Olympische spelen te laten verschijnen. De reden hiervoor is hetzelfde als waarom je geen schaken daar ziet, het heeft een heel ander doel en publiek. Een digitale Olympische spelen in plaats van allerlei losse organisaties zie ik dan weer wel zitten.

Mario

Ik ben van mening dat E-Sports een echte sport is, zeker als men schaken en dammen als sport blijven beschouwen. Want bij veel E-Sports games komt er net zoals bij schaken aardig wat denk werk aan te pas en laten we ook niet vergeten dat games vooral veel hand oog coördinatie bevat net zoals boog schieten etc. Maar vind ik dat E-sports thuis horen in de Olympische spelen? Heel eerlijk, kan mij dat echt niet schelen of het er wel of niet thuis hoort. Ik geef te weinig om E-sports en ik geef al helemaal niks om de Olympische spelen.

Sander

Bij deze stelling ben ik het volledig eens met Sil. Er is een publiek voor E-Sports, maar niet op de Olympische Spelen. Dat blijft meer een plek voor fysieke sporten. Wellicht kan er ooit een ander toernooi komen met wat meer aanzien en meer exposure.

0 reacties op "Stelling: E-Sports zijn net zo goed een sport als de traditionele sporten en zullen dan ook geïmplementeerd moeten worden in de Olympische Spelen"