hotness 20
AOC AG405UXC Cover
News

AOC AG405UXC

Een dijk van een scherm

Gepost door

Het kan soms een mijnenveld zijn om te navigeren: hardware voor PC gamen. Niet enkel videokaarten, CPU’s en verschillende aansluitingen kunnen kopzorgen geven voor de mensen die liever willen gamen dan bouwen, maar ook schermen vereisen dat je een klein boekwerk aan tekst verslindt om een weloverwogen keuze te maken. Met de AG405UXC van AOC kun je echter bijna niet de mist in gaan.

Dit is niet de eerste keer dat AOC door ons wordt bekeken. Eerder dit jaar namen we de CQ32G2SE/BK al onder handen, waar we behoorlijk over te spreken waren. Natuurlijk hadden we kritiekpunten, maar het feit dat het scherm zeer vriendelijk was voor de betaalrekening, bood hier ruimschoots tegenwicht aan. Met deze nieuwe monitor gaan we echter een wat hoger segment in.

AOC AG405UXC Review-1

Het scherm

Dit segment komt in de vorm van een adviesprijs van € 649,-. Hiervoor krijg je een scherm van 40’’ en een resolutie van 3440x1440, oftewel een 21:9-verhouding. Dit komt neer op WQHD of Wide Quad High Defintion-scherm die je normaliter vaak ziet in de vorm van Ultrawide-schermen met een curve. Dit is niet wat dit is. De AG405UXC is een traditioneel recht scherm dat dankzij de IPS Display de kosten kan drukken in ruil voor die curve. Dat is geen probleem in mijn optiek, vooral als je wat verder van het scherm zit. In dat geval heeft het ondanks het gebrek aan een curve een uitstekende kijkhoek.

Wat het scherm verder uitstekend doet, is diens kleurweergave. De DisplayHDR 400 die het ondersteunt biedt te weinig contrast om echt meerwaarde te bieden, maar zelfs met dat euvel weet het mooie visuals te presenteren, mits je niet té snel gaat. De AG405UXC mag dan wel 144Hz met 1ms voorschotelen, maar bij de snelste bewegingen in bijvoorbeeld een competitieve FPS zal je merken dat je last hebt van ghosting en smearing. Door gaming mode te activeren en de overdrive op Medium te zetten, kan de impact hiervan geminimaliseerd worden, maar zet het ook niet hoger dan dat, want dat levert opmerkelijk genoeg het tegenovergestelde op. Tenslotte komt het scherm nog met VRR/Adaptive Sync, waardoor de FPS van de harware wordt gematched met die in-game om screen tearing en FPS-stotters tegen te gaan.

AOC AG405UXC Review-2

De look

Het belangrijkste deel van een monitor is natuurlijk het scherm zelf, maar op een overvolle markt is dat niet voldoende om een consument over de schreef te trekken. Gebruikersgemak en een aangename look zijn minimaal net zo belangrijk. Hierop scoort AOC net als vorige keer erg hoog. Het G-menu keert terug en laat je wederom je scherm instellen zonder dat je met knopjes hoeft te rommelen op het display zelf. Dit zorgt ervoor dat die zelf een hele cleane look krijgt, met enkel een nauwelijks zichtbaar label op de voorkant om dit op te breken. Als dat je zelfs teveel moeite is, omdat je bijvoorbeeld het scherm gebruikt om een filmpje te pikken, kun je ook een afstandsbediening gebruiken om een hele hoop dingen te regelen met minimale inspanning. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld snel even de ingebouwde speakers moet muten!

Speakers zijn overigens niet het enige wat is ingebouwd in deze monitor. Het heeft vier inputpoorten (twee HDMI 2.1, één Display 1.4 en DP Alt middels USB-C) en deze kunnen tegelijkertijd worden gebruikt dankzij een ingebouwd KVM switch. Zo kun je bijvoorbeeld het scherm voor zowel jouw gaming desktop, console als werklaptop gebruiken zonder dat je kabels hoeft om te pluggen. Even wisselen tussen bronnen en klaar is Kees. Je kunt ze zelfs tegelijkertijd gebruiken dankzij Picture in Picture (een scherm wordt als kleiner weergegeven in de hoek) of Picture by Picture, waarbij twee bronnen gelijkwaardig het scherm delen. Door de verhouding van de AG405UXC krijg je daardoor echter wel een beetje een rare resolutie.

AOC AG405UXC Review-3

De ergonomie

Een groot scherm komt meestal met een grote voeding. Logisch, want die heeft meer stroom nodig. Als je besluit dit display aan te schaffen hoef je je echter niet druk te maken over het wegwerken van nóg een blok. De voeding zit in het scherm zelf weggewerkt, waardoor je enkel een stroomkabel hoeft te gebruiken. Dit zorgt voor minder kabelzooi rondom de computer, wat altijd goed is, maar betekent ook dat je het scherm zo ongeveer af kan schrijven als de voeding er de brui aan geeft. Het is even waar je de focus op wil leggen.

Wie zich sowieso druk maakt om ruimte op het bureau, zal er rekening mee moeten houden dat deze monitor rust op één solide, stalen poot die behoorlijk diep is en welke afgesteld kan worden van -5 tot +23 graden. Je zal dus wat ruimte op moeten offeren om het scherm goed te settelen. Daarentegen hoef je je niet meer druk te maken om opladers voor bijvoorbeeld telefoon en laptop, daar het scherm 90W power delivery heeft én kun je headset aan de linkerzijde ervan hangen middels een speciale drager die erbij zit. Met name het eerste is een geweldige toevoeging, daar ik persoonlijk niet zelden zit te vechten met de verschillende devices die stroom nodig hebben onder werktijd. En door eerder genoemde features en design, is het daar ook prima voor bruikbaar, waardoor dit wel eens mijn nieuwe standaard zou kunnen worden.

Conclusie:

Een relatief lage prijs, mooi kleurencontrast en hoop gemaksfuncties zorgen ervoor dat de AG405UXC een dijk van een scherm is, zelfs als het misschien niet ideaal is voor wie een FPS op het hoogste niveau speelt. Voor iedere andere gamer is dit echt een keuze om serieus te overwegen, vooral als je makkelijk tussen verschillende inputs moet leveren of houdt van een cleane, moderne look op jouw bureau.

0 reacties op "AOC AG405UXC"