Kernrampen zijn al jaren een inspiratiebron voor fictionele verhalen. Kijk maar naar games als Stalker of een serie als Chernobyl. Dan hebben we het natuurlijk over de bekendste kernramp in de geschiedenis. Echter, in de jaren 50 vond er een kernramp plaats veel dichter bij huis, namelijk in Windscale, in het Verenigd Koninkrijk. En jij als speler gaat onderzoeken wat er daar precies is gebeurd.
In 1957 brak er brand uit in de kerncentrale van Windscale in het Verenigd Koninkrijk. Atomfall speelt zich vijf jaar na deze brand af en het is aan de speler om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en welke geheimen er verborgen worden gehouden. Hoe je dit aanpakt, verschilt per speelstijl (daarover later meer) en hoe goed je bepaalde leads opvolgt. Leads zijn de Atomfall-versie van quests of missies. Deze leads zijn vaak gesprekken of notities die je vindt in de spelwereld. Wanneer je wakker wordt in de game, weet je als speler niet wie je bent, waar je bent en al helemaal niet hoe je daar bent gekomen. Het enige wat je te weten komt, is dat je weg moet en dat de geheimen onthuld moeten worden. Een gewonde wetenschapper brengt je daarmee je eerste lead en hier kun je direct kiezen hoe je de game verder aanpakt. Hoe dat zich precies ontvouwt, zul je zelf moeten ontdekken.
Speelstijlen
Zoals eerder gemeld, kun je kiezen uit een vijftal verschillende speelstijlen: Sightseer, Investigator, Brawler, Survivor en Veteran. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je eigen speelstijl uitgebreid te customizen. Je kunt dit tijdens het spelen ook nog verder naar wens aanpassen. Hieronder valt uiteraard ook het aanpassen van de moeilijkheidsgraad, die gekoppeld is aan de speelstijl. In Atomfall heb je de beschikking over meerdere soorten wapens, variƫrend van je vuisten en je voet tot handbogen en vuurwapens. Deze vuurwapens zijn uiteraard aan te passen met bepaalde upgrades of te combineren met elkaar om de kwaliteit te verhogen. De gunplay is erg solide te noemen. Het schieten voelt realistisch aan en de tegenstanders hebben ook goede hitboxes. De melee combat daarentegen voelt onwaarschijnlijk log en traag aan. Vooral wanneer je tegenover twee of meerdere tegenstanders staat. Je hebt een normale aanval en een sterke aanval, maar het lijkt alsof beide je even moe maken. Je kunt niet lekker 'doormeppen'. Voor iemand die graag melee combat speelt is dit een grote teleurstelling.
Je zult ook tal van grondstoffen vinden om mee te craften. In het begin is dit niet veel anders dan een simpel verbandje, maar hoe verder verder je komt in de game, hoe meer je kunt craften en dit wordt uiteindelijk erg uitgebreid.
De AI van de tegenstanders is ook iets wat zeker beter zou kunnen. Ze zijn bij vlagen oliedom. Dit varieert van het niet reageren wanneer een tegenstander naast een andere tegenstander wordt neergeschoten tot het compleet voorbijlopen van de speler. Ook heb ik meegemaakt dat een tegenstander gewoon niet terugslaat bij een melee gevecht of gewoon simpelweg zichzelf vastloopt. Dit zou met een goede patch verholpen moeten kunnen worden.

Grafische pracht?
Wanneer je Atomfall begint te spelen zul je binnen in een bunker starten. Deze eerste binnenlocatie blaast je zeker niet omver. Het ziet er vrij generiek uit en ook de NPC die jou op weg helpt, is van eenzelfde niveau. Voor een game die het zo moet hebben van zijn immersie, is dit dan ook redelijk teleurstellend. Ook hoe de NPC tegen je blijft praten wanneer je al lang weg bent gelopen is niet bepaald hoogstaand. Wanneer je eenmaal naar buiten loopt, zul je wel een klein kreetje slaken, want de buitenomgeving ziet er erg mooi uit. Je kunt ver kijken de details zijn goed te zien. Vooral de waterpartijen vond ik er erg mooi en realistisch uitzien. De waterval in het begin is zelfs een uitnodiging die elke gerenommeerde gamer uiteraard aanneemt. Toch is er daarnaast nog een klein puntje dat ik moet benoemen. Wanneer je naar de lucht kijkt, valt het je al snel op dat deze enorm statisch is. Het is altijd zonnig en het regent nooit, iets wat ze in het Verenigd Koninkrijk als utopisch zullen zien. De wolken hangen altijd op dezelfde plek. Of dit te maken heeft met de gebeurtenissen in Windscale, laat ik aan jullie over om uit te vinden.
De HUD van de game wil ik zeker ook nog even benoemen. Deze is minimaal, waardoor de game tijdens het spelen goed overzichtelijk blijft. Je kunt de HUD vergelijken met die van The Last of Us: Wanneer er iets te zien is, wordt dat subtiel weergegeven. Als je bijvoorbeeld over een begraven schat heen wandelt en je hebt je metaaldetector al, dan zul je een subtiele melding krijgen dat je hier iets kunt opgraven.

Geluid
Op het geluid is eigenlijk weinig aan te merken. De wapens klinken goed, de geluiden in de bunkers klinken zoals je mag verwachten en de muziek zwelt aan op de juiste momenten. Maar wat van een nog hoger niveau is, zijn de ingesproken stemmen. Deze zijn zeer overtuigend en passen perfect bij het taalgebruik in die regio en dat decennium. De loopgeluiden en omgevingsgeluiden buiten zijn ook van een goed niveau.

Conclusie
Het hoofdverhaal van de game zal je zo'n 20 tot 30 uur kosten. Als je alles wilt ontdekken, kun je het dubbele er zeker wel uitkrijgen. Daarnaast is de game goed herspeelbaar vanwege de verschillende speelstijlen en de meerdere eindes die Rebellion erin heeft gestopt. Grafisch is Atomfall het over het algemeen goed in orde. Het moge duidelijk zijn dat de game een eigen identiteit heeft, al is de vergelijking met Fallout snel gemaakt. De HUD is lekker minimalistisch waardoor je een goed overzicht behoudt. De AI kan aanmerkelijk beter en er zijn nog een paar kleine grafische glitches die vast en zeker met een verbandje verbeterd kunnen worden. Hou je van games die je niet aan je handje meenemen en hou je van mysterie en survival, dan is Atomfall de game voor jou.
0 reacties op "Atomfall"
Gelieve eerst in te loggen of te registreren om een reactie te plaatsen a.u.b.
Log in of registreer hier