hotness 15
Philips Evnia 34M2C6500 Cover
News

Philips Evnia 34M2C6500

Ik mis hem nu al

Gepost door

EINDELIJK! Dat was wat ik riep toen de vraag binnenkwam of ik de Philips Evnia 34M2C6500 wilde recenseren. Nu ik iets meer de focus op hardware leg, heb ik met enige regelmaat een ander scherm op mijn bureau staan, maar dit is het eerste OLED-scherm dat ik van een cijfer mag voorzien. En niet zo maar een OLED bovendien!

Deze 34’’ Curved Ultrawide is namelijk een QD-OLED-scherm. Dit staat voor Quantum Dot OLED en zijn hybride panelen die QD gebruiken om OLED-schermen te boosten. Zo leveren ze een helderder beeld met mooiere HDR en als gevolg beeldkwaliteit. In ruil hiervoor krijg je wel een hogere energierekening voor je kiezen, maar je moet wat overhebben voor kwaliteit! Hiernaast krijg je immers WQHD (3440 x 1440) en een refresh rate van 175 hertz.

Philips Evnia 34M2C6500 Review-1

Geen fratsen, dat scheelt

QD-OLED-schermen zitten, juist door hoe slim ze hiermee omspringen, doorgaans in het wat duurdere segment. Denk aan de Odyssey-lijn van Samsung of Philips eigen 34M2C8600. Dit scherm is echter wat goedkoper dan zijn grotere broer doordat het wat luxe-opties mist. Zo is de KVM switch foetsie en is er ook geen power delivery support. Ambiglow, Philips zijn RGB-verlichting, is echter wel aanwezig en kan een leuke lichtshow geven, maar ook sfeerverhogend worden gebruikt doordat het reageert op wat er op je scherm gebeurt. Van de verschillende snufjes die Philips kon kiezen, is deze wat mij betreft de meeste welkome. Je zou bijna denken dat het scherm voor mij gemaakt is!

Daar het minder kan dan zijn grotere broer, is het logisch dat de 34M2C6500 ook wat goedkoper is. En dat is zeker waar, al is het verschil niet zo groot als je allicht zou denken. Prijzen lopen uit elkaar op verschillende websites, maar tot half oktober is er een promoprijs van € 650,-. De koopjesdagen als Cyber Monday en Black Friday komen er echter nog aan, dus wie weet zien we hem spoedig al onder de € 600,-.

Philips Evnia 34M2C6500 Review-2

Wees voorzichtig

Hoe mooi QD-OLED ook is, de technologie heeft ook nadelen. Het stroomverbruik werd al genoemd, maar dit heeft een andere bijkomstigheid. De kans op burn-in is groter, dus laat dit nooit te lang op een stilstaand scherm staan. Philips heeft zelf maatregelen genomen om het te voorkomen, zoals dat die zichzelf dimt als er te lang niets gebeurt en zelfs een pop-up die je vraag om een pixel refresh te doen en dit ook blijft herhalen als je het negeert, maar deze vervangen niet goed doordachte energie-instellingen die je zelf op de computer zet.

Wat kleinere klachten vind je in de vorm van die afgrijselijke tepel die je vindt op de achterzijde van de Evnia-lijn. Dit knopje bedient het on-screen display, maar je kunt ook Precision Center te downloaden om hetzelfde te doen. Mijn advies is dit ook zeker te doen.

Mijn andere advies is om een andere poot te halen, want de vervelende diepe V-voet die standaard wordt meegeleverd is in mijn optiek te groot en lomp. Ikzelf voelde me noodgedwongen mijn bureau verder van de muur te schuiven om te voorkomen dat mijn muis er tijdens het gamen tegenaan sloeg.

Philips Evnia 34M2C6500 Review-3

Andere dingen

Buiten dit alles zijn er nog wat andere dingen om te benoemen, zoals de ondersteuning voor Picture in Picture en Picture by Picture. De eerste is prima en kan in hele specifieke gevallen nuttig zijn, maar de tweede is in mijn optiek een volledig nutteloze functie voor elk scherm dat niet een Super Ultrawide 32:9 is. Twee dingen plaatsen op wat feitelijk anderhalf scherm is, makes no sense.

Op dat scherm zitten verder 2 HDMI 2.0-poorten en één 1 DisplayPort, hetgeen een klein beetje jammer is. HDMI 2.1 was fijn geweest met het oog op de toekomst, maar is geen groot gemis. Wat dat betreft heb je meer aan de antireflectielaag op het scherm, die de glans erop een beetje tegengaat.

Wat mij echter het enthousiastst maakt, is iets wat ik in vrijwel elke eerdere review van schermen heb neergesabeld: HDR-ondersteuning. High Dynamic Range is technologie die zorgt dat kleuren en contrast en zwart-wit contrasten beter uit de verf komen, maar op non-OLED-schermen heeft dat een verwaarloosbare impact. Op een scherm als dit is het echter een game changer. Je moet wat worstelen met de beperkte opties van Windows, maar als je een game hebt die dit goed heeft ingebouwd, ga je dit ongetwijfeld vanaf de eerste seconde zien. En dan is het niet moeilijk om te zien waarom ik zo enorm genoten heb van mijn review-periode met de Philips Evnia 34M2C6500.

Conclusie:

Het nieuwste scherm van Philips dat ze ons hebben aangeboden voor review, is de eerste waarvan ik echt baal dat ik hem terug moest sturen. Als een QD-OLED-scherm zonder onnodige fratsen is het een waar genot, zelfs met kleine tekortkomingen als diens lompe voet, die met zijn relatief zachte prijs het overwegen in elk geval waard is.

0 reacties op "Philips Evnia 34M2C6500"