hotness 61
last-of-us-remastered
News

Stelling: Ik ben klaar met remasters, remakes en het herkauwen van content

Doe eens wat moeite

Gepost door

De laatste jaren zijn er heel wat remasters en remakes verschenen. Denk hierbij aan titels als Final Fantasy 7 Remake en The Last of Us: Part 1. Daarnaast hebben de ontwikkelaars van bijvoorbeeld Call of Duty al jaren de gewoonte om titels, maar ook zeker oude multiplayer maps, onder het stof vandaan te halen, waarbij veel content wordt herkauwd. Daarom legde ik onze redactie de volgende stelling voor: ik ben klaar met remasters, remakes en het herkauwen van content

Stefan:

Ik denk dat een remaster of remake zeker waarde kan hebben, zoals bijvoorbeeld Final Fantasy 7 Remake, maar ook titels als Crash Bandicoot en Spyro. Waar ik echter meer moeite mee heb is het herkauwen en eindeloos re-releasen van titels als GTA V. Bij mij kwam deze irritatie echt bovendrijven toen ik vernam dat Call of Duty: Modern Warfare III enkel oude multiplayer maps bevat. Doe een beetje moeite, in plaats van met zo min mogelijk effort zoveel mogelijk geld uit iemand zijn zak te kloppen. Voeg op zijn minst een aantal nieuwe levels toe.

Rust Call of Duty

Sil:

Oneens, zolang het content is dat het nodig heeft. Een The Last of Us of Spider-Man had geen remaster nodig, een simpele PS5 patch had volstaan. Een FF7 Remake is echter prima in orde. Ik snap echter waar de stelling vandaan komt en heb er daarom begin dit jaar een column aan geweid.

ff7-remake

Peter:

Afgelopen dagen kwam de remaster uit van Metal Gear Solid 1,2 en 3. Dit betekent dat letterlijk de oude game compatible gemaakt is voor moderne consoles en de PC. Er is niets verbeterd. Als je het mij vraagt is dit een gemiste kans. Alle drie de delen hebben namelijk hetzelfde probleem: ze zien er voor deze tijd niet meer uit. Deze remasters zijn, naar mijn mening, volstrekt overbodig en de tijd en moeite om dit uit te brengen had beter op een andere manier besteed kunnen worden. Wel een leuk detail vind ik, is dat ik op Steam zag dat ze de eerste twee Metal Gear games gratis hebben uitgebracht. Dit waren de echt oude games van begin jaren negentig en die zijn absoluut geen geld waard. Helaas zijn er teveel van dergelijke remasters uitgekomen.

Dat gezegd hebbende. Wanneer een remake een slecht verouderde game helemaal opnieuw uitbrengt of een goede game helemaal anders uitbrengt vind ik het prima. Dead Space, waarvan de remake in januari uitkwam, komt hoog in mijn GOTY-lijstje. Ik begrijp de stelling echter wel, maar er zit een kanttekening aan. Zijn het remasters van oude populaire games die echt iets brengen is het top.

David:

Er zijn verschillende redenen waarom een remaster bestaansrecht heeft. Heel wat games zitten vast op consoles die mensen simpelweg niet hebben. Zo zijn er games uit de jaren 90 die je enkel kan spelen als je die originele console gaat aansluiten of je moet de illegale toer op en emuleren. Dit is niet beperkt tot de jaren 90. Heel wat games die tien jaar oud zijn kun je ook niet meer kopen en of spelen. Neem nu als voorbeeld Metal Gear Solid 1, 2 en 3. Die hebben in 2013 reeds een HD upgrade gekregen op de PS3 en VITA in de HD Collection. Die game is echter moeilijk om die nog ergens te krijgen en het was ook enkel op de PS3 en VITA. Nu tien jaar later komt er opnieuw een remaster compilatie die de games naar zowat ALLE moderne consoles brengt. Echter met zo goed als geen visuele updates. Maar je kan de game tenminste terug spelen of voor het eerst gaan spelen als je deze klassiekers nooit een kans hebt kunnen geven. Dan maakt je als consument gewoon de beslissing of jij die game wilt kopen of niet. Persoonlijk vind ik dit meer bestaansrecht hebben dan elk jaar een FIFA/FC of Just Dance game die ook weinig nieuws bieden.

Een tweede reden is de game effectief gaan upscalen of zelf volledig gaan hermaken om het bron materiaal alle eer aan te doen. En ik moet eerlijk bekennen dat heel wat recente remakes absolute mijn favoriete games zijn van de afgelopen jaren! Dead Space, Final Fantasy 7 Remake, Resident Evil 2, 3 en 4, Links Awakening en Demon Souls zijn de perfecte voorbeelden dat dit soort behandelingen echt welkom zijn. Maar er zijn heel wat remasters die evengoed in schuif vallen. Geef mij dus maar asap een remake of remaster van Bloodborne!

metal-gear-solid-3

Anne:

Eens en oneens. Zo ben ik heel blij de Pokémon, Mario en Animal Crossing games te kunnen spelen op mijn Switch en zou ik willen dat sommige oude Sims games bijvoorbeeld voor de Switch zouden worden uitgebracht. Op die manier kunnen ouders hun kinderen bijvoorbeeld ook hun favoriete games in een moderner jasje laten spelen. Aan de andere kant vind ik het ook wel iets hebben dat bepaalde games enkel available zijn voor een bepaalde console, weliswaar moet je er dan in investeren om de game weer te kunnen spelen, ,aar ik denk wel dat de combi van de game + originele console het nostalgische gevoel vergroot. In principe zie ik er in ieder geval geen kwaad in dat games worden remastered, ik denk dat er genoeg mensen zullen zijn die het onnodig vinden, maar toch worden ze verkocht en die mensen zullen er happy mee zijn (anders zouden ze ze niet kopen).

Sander:

Ik vind het te kort door de bocht om te stellen dat ik er klaar mee zou zijn. Eerlijk is eerlijk: het is heel leuk om soms klassiekers van weleer opnieuw te kunnen spelen. Voor diegene die niet alle consoles en spellen bewaard, is een remake of remaster makkelijk. Een goede remake opent zelfs hele nieuwe deuren. Remakes en remasters moeten zich wat mij betreft wel focussen op het PS2-tijdperk. Alles daarna is op dit moment eigenlijk te nieuw om van een nieuw jasje te voorzien. Denk aan de Uncharted Collection en de remasters van The Last of Us en Spider-Man, dat is zonde van het geld.

1 reactie op "Stelling: Ik ben klaar met remasters, remakes en het herkauwen van content"

beheerder

5 november 2023 22:40

lv2