hotness 0
God-of-War
News

Stelling van de maand: Het prijskaartje van 80 euro voor first-party titels van Sony is te gek voor woorden

Heb jij al €80 opzij gelegd voor God of War?

Gepost door

Alles wordt duurder. De energie-, gas en benzineprijzen schieten door het dak. Ook de games voor een PlayStation console zijn duur. Niet dat dat geheel uit de lucht komt vallen. Eind 2020 liet Sony namelijk al weten dat first-party titels voor de PlayStation 5 een prijskaartje van €80,- zouden hebben. Het werd voor kennisgeving aangenomen, maar onder andere de aanstaande release van God of War: Ragnarök doet je weer beseffen dat het een flinke som geld is. Is het echter een som geld die te verantwoorden is? Vandaar de stelling: Het prijskaartje van 80 euro voor first-party titels van Sony is te gek voor woorden.

Sil

Is € 80,- te veel? Ik denk dat dit afhangt van hoe je de vraag opvat. Is het teveel voor iemand persoonlijk, dan is het antwoord immers heel subjectief. Ook welke game het is zal een heel ander antwoord geven. Medieval en God of War zijn immers beiden first-party Sony-titels. Vermoedelijk gaat het hier echter om het morele vraagstuk en daar zit ik in limbo. Enerzijds mag Sony vragen wat het wil, niemand verplicht ons het te kopen en het is niet zoals de peperdure energierekening, welke je nodig hebt voor een behoorlijke levensstandaard. Als jij € 80,- te duur vindt, heb je de optie om te wachten op een sale of de game uit principe links te laten liggen. Sony of welke uitgever dan ook is ons niets verplicht.

Net als zoals een munt heeft dit antwoord echter twee kanten. Want ja, Sony heeft het recht om de prijs te verhogen, maar het heeft zeker niet de noodzaak. Gaming is springlevend en is op dit moment lucratiever dan sport en muziek. Games maken is stukken duurder geworden nu eisen hoger zijn geworden, maar de succesvolle titels hun opbrengsten zijn relatief gezien veel harder gegroeid. En titels als The Last of Us, God of War en Uncharted zijn zeker succesvol te noemen. Het had het bedrijf daarom gesierd om de games gewoon op € 60,- te laten en te baden in een vijf meter diep zwembad met flappen in plaats van zeven meter diep.

Dave

Deze nieuwe prijzen zijn zeker een beetje te veel en ik zal persoonlijk alleen spellen voor deze prijs kopen waar ik echt een sterke band mee heb. Dat gezegd zijnde, veel retailers verkopen ze nog steeds onder deze prijs en na een paar maanden worden de prijzen ook officieel verlaagd, dus ze blijven tenminste niet voor altijd op deze prijs in tegenstelling tot .... Nintendo hun prijsbeleid.

Gianni

Persoonlijk vind ik 80 euro veel te duur voor een game. Hoe goed de titel ook mag zijn, ik zou nooit 80 euro neerleggen voor een game. En al zeker niet voor op PlayStation. Misschien is dit niet objectief als PC gamer, maar 80 euro blijft toch wel 80 euro, of je het nu aan een PC- of PlayStationspel spendeert. Alles wordt ook duurder, dus denk ik dat heel veel mensen hierop zullen besparen.

Ferdie

Ik ben het volledig met die stelling eens. De waarde die de games hebben, een kleine €80,-, zorgt ervoor dat niet alleen er een drempel ontstaat voor het gamen, maar ook dat games die die 80 euro niet waard zijn dit toch blijven kosten. Dit puur op nostalgie of iets dergelijks. De tegenwoordig usual remakes zijn hier een schrijnend voorbeeld van. €80,- is gewoonweg teveel.

PS5 first party

Stefan

Helaas is het niet alleen Sony dat een prijskaartje van maar liefst tachtig euro hanteert. Tegenwoordig zijn er tal van games die deze prijs vertegenwoordigen. Als je het mij vraagt, is dit echt van de zotte voor een game. Om deze reden wacht ik meestal tot ze in prijs is gedaald of koop ik ze tweedehands. Een uitzondering hierop is Call of Duty, ondanks dat ik de prijs nog steeds belachelijk vind. Echter blijft deze titel doorgaans zijn prijs houden tot er een nieuwe editie verschijnt. Ik ben het dan ook ten volste eens met deze stelling. Het prijskaartje van 80 euro voor first-party titels van Sony is te gek voor woorden.

Peter

Toen ik vorig jaar een PlayStation 5 kocht en naar de Store ging, schrok ik nogal van de prijs voor alle nieuwe titels. Kennelijk vinden ze bij PlayStation hun games zo goed, dat ze de prijs hebben verhoogd. Mijn antwoord was toen heel eenvoudig, dan koop ik geen games meer voor de PlayStation. Tussen toen en nu zijn heb ik vier nieuwe titels gekocht. Dit was nooit voor dat idiote prijskaartje dat ze bij de Store vragen. Ik kan het niet waarderen wat ze doen, maar begrijp het wel. Ze hebben in de afgelopen jaren een aantal exclusives uitgebracht die door velen worden gezien als 'de beste games ooit gemaakt' en dan is de gedachte dat die games een tandje duurder mogen zijn niet onterecht. Zij weten ook wel dat niemand er blij mee zal zijn, maar iedereen zal betalen. Wilt men er iets aan doen? Koop God of War: Ragnarök massaal niet. Binnen enkele maanden zal er een korting zijn of komt hij op PS Plus. Ik weet dat het zo niet loopt, dus dan blijven de PlayStation games voorlopig erg duur en gaan later misschien de prijzen nog wel verder omhoog.

Sander

Ik denk dat Peter de spijker op zijn kop slaat. Het is een simpele marktwerking. Sony heeft enthousiast ingezet en de prijs significant omhoog gekrikt naar €80,-. Ergens gewaagd, maar Sony gokte erop dat dit geen massale tegenstromingen in gang zou zetten. Dit is ook niet gebeurd. U ziet het aan de reacties van de redactie. Iedereen is tegen, maar het gros trekt uiteindelijk toch de portemonnee. Zo is het ook in de samenleving. Iedereen mokt, een groot deel koopt de grootste titels toch wel en een minderheid wacht op de juiste aanbieding. Zolang er niet massaal tegengas wordt gegeven, zullen de prijzen hoog zijn. Ik zou er dan ook niet van op kijken als we tegen 2026 €90,- moeten betalen.

0 reacties op "Stelling van de maand: Het prijskaartje van 80 euro voor first-party titels van Sony is te gek voor woorden"