hotness 27
Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name Cover
News

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name

Allicht niet wat je ervan verwacht

Gepost door

Toen ik de artikelen die ik door de jaren heen heb geschreven over Yakuza / Like a Dragon nog eens doornam ter voorbereiding op deze review, viel me op hoe erg zaken in al die jaren veranderd zijn. In mijn review over Yakuza Kiwami 2 schreef ik dat de substories en minigames de sterren van de game noemen overdreven is, iets waar ik achteraf gezien juist altijd naar refereer als ik de serie aanraad. In mijn Like a Dragon review gaf ik aan dat het verhaal van Kiryu klaar was en dat het tijd was voor een nieuwe held, zelfs als ik niet volledig overtuigd was van Ichiban. Maar toen ik slechts enkele maanden geleden mijn preview van Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name schreef, spatte het er vanaf hoe blij ik was hem weer onder de knoppen te hebben. Maar blijft dat ook voor de review?

Ondanks dat de community en, ook ikzelf, deze game vaak hebben afgekort naar Yakuza 8, is The Man Who Erased His Name geen main line entry. Yazuza: Like a Dragon is deel 7 en Ichibans avontuur in Hawaii in Infinite Wealth is daarvan de opvolger, waarvan je de preview hier kunt lezen. Deze game is in plaats daarvan een wat korter verhaal, wat uitlegt wat er is gebeurd met Kiryu nadat zijn dood in scène werd gezet in Yakuza 6. Het loopt grotendeels parallel aan Ichibans debuut, leidend tot de crossovers die we daarin zagen, en eindigt met de verklaring over waarom we Kiryu terugzien als een party member in de trailers van Infinite Wealth.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name Review-1

Een ander format

Daar dit einde reeds bekend is door de trailers van Infinite Wealth en enkele van de belangrijkste momenten uit de slotakte al terugkwamen in Yakuza: Like a Dragon, gaan we het voor deze review even compleet anders aanpakken dan gebruikelijk. We gaan het niet over het verhaal hebben, daar we zitten met een Star Wars-situatie waarbij we reeds weten hoe dingen gaan eindigen, maar niet hoe we daar komen. In dit geval is zelfs het kleinste beetje context al een noemenswaardige spoiler. En dat willen we natuurlijk niet, vooral gezien dit deel op zich al niet zo lang is. Inclusief een aanzienlijk deel van de optionele content, had ik elf uur nodig voor ik de credits mocht zien.

The Man Who Erased His Name laat zich dan ook het beste omschrijven als een Yakuza light-ervaring. Alles wat fans kennen en van houden, is er weer en prachtig vormgegeven met graphics om je vingers bij af te likken, maar het is allemaal wat kleinschaliger. Ijincho is bijvoorbeeld terug, maar grotendeels afgeschermd, en terwijl we in Osaka volledig Sotenbori tot onze beschikking hebben, komt Shinsekai ditmaal niet mee. De spelwereld is daarmee behoorlijk klein en kun je, mits je niet tegen random encounters aanloopt, binnen tien minuten volledig hebben gezien.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name Review-2

Klein maar fijn (?)

Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn. Veel te grote open werelden zijn mij al lange tijd een doorn in het oog en dat men voor Gaiden een compactere omgeving heeft gekozen is, vooral met het oog op het feit dat Kiryu zijn identiteit moet verbergen omdat hij dood zou zijn, daarom niet op zichzelf een probleem, mits deze maar goed genoeg gevuld is. Dat is echter een beetje waar de schoen wringt. De typische substories waar je normaliter in deze games op stuit, komen hier in de vorm van een soort missiesysteem op één locatie. Ze lukraak in de spelwereld vinden zit er daarom niet meer in en dat is een beetje jammer.

De missies zelf stellen over het algemeen ook niet zoveel voor. De meeste zijn een variatie op timmer deze mensen in elkaar of speel welbekende minigames als karaoke, darten of pocket circuit, met slechts drie die de absurde humor die ik van serie ken weten te vangen. Of dit een voor- of nadeel is, ligt aan wat je zoekt in het spel. Kom jij voor de storyline en / of de combat, dan is Gaiden precies wat je ervan verwacht. Meer zelfs, daar Kiryuu in zijn absentie wat nieuwe trucjes heeft geleerd en met zijn agent-vechtstijl gebruik kan maken van drones, jetschoenen, een ijzerdraad en vuurwerk om crowd control te doen. De hoofdattractie van de enige volledig nieuwe locatie van het spel, the Castle, is bovendien een colosseum waar je alleen of met maximaal tien NPC’s gevechten moet winnen om toegang te krijgen tot alle missies. Waar voor Ryu Ga Gotoku de focus lag, was dan ook wel duidelijk en daar is an sich niets mis mee, behalve dat aan deze light-ervaring wel een retail-prijskaartje hangt die ik persoonlijk moeilijk te verkroppen vindt.

Conclusie:

Er is niets mis met een wat kleinere Yakuza game die zaken voorbereid voor de volgende grote main line entry. The Man Who Erased His Name wordt echter niet zo neergezet. Niet in promotiemateriaal, waar het een echte Yakuza lijkt, noch wordt het gereflecteerd n het prijskaartje dat wat mij betreft eerder rond de € 30,- had moeten zitten om de content te matchen. Ben jij fan van de franchise en wil je het hele verhaal volgen, dan is Gaiden een must play, maar idealiter wacht je wel op een prijsdaling

0 reacties op "Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name"