hotness 0
News

Column: Gewapend met je PC, energiedrank en worstenbrood op pad

Gepost door

Kun je het je nog herinneren? Je eigen PC onder je arm; in de andere een tas met eten en energiedrankjes. Met honderd of soms wel duizend andere gamers samen in één grote ruimte een paar dagen gamen. We hebben het hier inderdaad over LAN-party’s.
 
Je kijkt er al weken naar uit en dan is het bijna zover. Het is de dag voor de start van de LAN-party waar jij steevast naar toegaat. Je gaat in de middag even naar de supermarkt om een voorraad aan energiedrank, chips en worstenbroodjes in te slaan. Daarna begin je vast met het pakken van je tassen. Alle kabels die je denkt nodig te kunnen hebben stop je in een tas, want je mag er natuurlijk geen vergeten. Je pakt er zelfs een paar extra bij in. Wellicht dat iemand anders er wel één is vergeten. Een krat tot de rand afgevuld met spellen en CD-ROM’s staat ook klaar bij de voordeur. In de avond nog even een paar spellen installeren die veel gespeeld worden op de LAN. Je koppelt je PC los en zet deze samen met je schermen, muis en toetsenbord bij de krat en tas die je al gepakt hebt.
 
De volgende ochtend is het zover: je mag zo naar de locatie van de LAN-party. Alle spullen gaan samen met nog wat slaapspullen in de auto. Als je echt een diehard bent, mag je console en een TV uiteraard ook niet ontbreken. Dit resulteert in een overvolle auto. Aangekomen op locatie haal je al je spullen weer uit je metalen pakezel en plaatst je ze op tafel. Je stalt alles zo mooi mogelijk uit. Je bent uiteraard trots op je verzameling games en je gemodificeerde computerkast. En nu? Gamen!


 
Je komt de vaste LAN-gangers tegen en maakt een praatje. “Welke games zullen we deze LAN gaan spelen?”, “Heb jij nog leuke content op je computer staan die je wil sharen?”, “Ik heb net mijn processor vervangen.”, “Wat voor videokaart heb jij?” Deze onderwerpen maken deel uit van haast ieder gesprek dat gevoerd wordt. Er wordt een potje Medal of Honor gespeeld. De jongens aan de overkant beuken erop los in FlatOut en doen zelf samen met een groepje Serious Sam. Met een beetje geluk is er ook nog een leuke competitie georganiseerd. Uiteraard gaat het niet om het winnen, maar om de gezelligheid en de fun.
 
Slapen probeert iedereen zo min mogelijk te doen. De ene pakt links of rechts een paar uurtjes; de ander slaat een nachtje over. Mensen slapen in hun auto, onder het bureau of in de slaapzaal. Mensen die in de buurt wonen rijden even snel naar huis om een dutje te doen. Maar iedereen zorgt dat hij of zij bij het ontbijt weer paraat is.
 
De LAN-party’s waar ik heenging duurde meestal een dag of drie. De eerste avond regelden we ons eigen eten. Even een frietje halen of een pizza bestellen. De tweede avond was er een barbecue of lopend buffet. Afhankelijk van de editie, want er was een winter- en zomer-editie. Ook ontbijt werd geregeld. Al met al was het keer op keer een topervaring!
 
Deze tijden lijken helaas vervlogen. LAN-party’s zijn tegenwoordig niet meer noodzakelijk om samen te gamen. Waarom is een (grote) LAN-party niet meer hot? Ligt dit aan de komst van het internet en het gemak van online game? Ik durf de schuldige hierin niet direct aan te wijzen. Het lijkt er op dat door de mate van online gamen de behoefte aan LAN-party’s er simpelweg niet meer is. Je hoort onder vrienden nog wel eens van een LAN-party bij iemand thuis of een avondje samen gamen. Ondanks dat dit ook erg leuk kan zijn geeft dit mij niet dezelfde vibe en sfeer als de LAN-party’s van, laten we zeggen, een jaartje of vijftien terug. Wat zou ik graag nog eens teruggaan naar zo’n LAN-party.

0 reacties op "Column: Gewapend met je PC, energiedrank en worstenbrood op pad"