hotness 0
News

Nintendo 3DS

Gepost door

Vanaf 2005 heeft Nintendo de Nintendo DS behoorlijk laten evolueren. Daar het eerst een lomp, grijs apparaat was, hebben we nu een stijlvol apparaat met twee grote schermen, twee camera’s en de mogelijkheid om games te downloaden via DsiWare. Stukje bij beetje heeft het Japanse bedrijf het apparaat verbeterd, maar een echte revolutie hebben de verschillende modellen nooit te weeg gebracht. Bovendien begint de rek er ook wel een klein beetje uit te raken. Wereldwijd lopen de verkopen steeds verder achteruit, dus het is tijd voor wat nieuws. Dat nieuwe heeft Nintendo tijdens de E3 aan ons laten zien: de Nintendo 3DS.

Het is duidelijk dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. In sommige bioscopen worden 3D-films vertoond, er zijn al 3D-televisies op de markt en Sony is al behoorlijk lang bezig om games ook 3D weer te gaan geven. Echter zijn zij niet de enige die dat doen, Nintendo heeft namelijk ook niet stilgezeten de afgelopen jaren. Sterker nog, Nintendo is de eerste die met een platform op de markt komt speciaal voor 3D gaming. Het leuke ervan is dat hier geen speciale brillen voor nodig zijn.

Als je er plaatjes van de 3DS bij pakt, dan zie je dat het bovenste scherm een stuk breder is dan het onderste. Dit scherm wordt gebruikt om de 3D-beelden weer te geven. Het scherm kent een resolutie van 400x240 pixels per oog. Het is namelijk zo dat beide ogen van het menselijk lichaam een iets ander beeld zien. Hierdoor kunnen we in real life diepte waarnemen. Bij de Nintendo 3DS is er een raster voor het scherm geplaatst, waardoor het beeld van je rechter oog verborgen wordt vanuit de kijkhoek van je linker oog en andersom, met als resultaat dat je hersenen één beeld met diepte creëren. Het voordeel hiervan is dat er geen brilletje gedragen hoeft te worden. Klein nadeel is dat de kijkhoek wel behoorlijk beperkt is. Je zult de Nintendo 3DS dus recht voor je moeten houden om het gewenste effect waar te nemen. Middels een schuifje aan de rechterkant van het bovenste beeldscherm kun je het 3D-effect instellen, zodat het prettig voor je ogen is. Mocht je er even helemaal klaar mee zijn, dan is het zelfs mogelijk om zonder 3D-effecten te spelen.



Driedimensionale games vragen ook om een andere besturing dan tweedimensionale games. Een analoge stick is hierbij veelal een handig hulpmiddel. Daar waar de originele Nintendo DS nog werd voorzien van de slecht werkende thumbstrap, heeft de Nintendo 3DS gewoon een slidepad. Deze ronde knop is vergelijkbaar met de analoge stick zoals we die gewend zijn, alleen hij zit wat dieper in het apparaat, zodat we het ook nog dicht kunnen klappen. Dit is niet de enige verandering wat betreft de besturing. De 3DS kent namelijk ook een ingebouwde gyroscoop en een accelerometer, waardoor er ook bewegingsgevoelige spelletjes op gespeeld kunnen worden.

Naast de 3D-beelden en de nieuwe knoppen, zal de 3DS maarliefst drie camera’s bevatten. Aan de binnenkant zit één camera en aan de buitenkant zitten er nog twee. De laatste twee gebruik je om 3D-foto’s te maken, omdat je vanuit twee hoeken tegelijkertijd fotografeert. Ook zal de Nintendo 3DS gemakkelijk kunnen communiceren met andere 3DSen en kan het erg simpel updates binnenhalen. Zolang er een Wifi-verbinding in de buurt is, communiceert de 3DS ermee. Zelfs in slaapstand haalt het apparaat updates binnen. Hiervoor hoeft de betreffende game niet eens in het systeem te zitten, want de 3DS downloadt updates voor alle savegames op het apparaat.

Aan driedimensionale beelden hebben we natuurlijk niets als het er niet mooi uitziet. Daar waar de normale DS dicht tegen het niveau van de Nintendo 64 zit qua graphics, zit de 3DS daar ver boven. Afgaande op video’s die we gezien hebben en reacties vanaf de E3 beurs, lijkt het erop dat het apparaat de graphics van het niveau van de Nintendo GameCube gaat benaderen. Er is al een aantal games getoond tijdens het evenement en de line up ziet er vooralsnog veelbelovend uit.

Zo hebben we Mario al voorbij zien scheuren in de nieuwe Mario Kart game en is Animal Crossing ook van de partij. Mario zal ook nog een keer als een velletje papier over je beeldscherm heen wandelen in Paper Mario en Star Fox 64 en The Ocarina of Time zullen een driedimensionale remake krijgen. Maar er is nog meer van Nintendo, zoals Nintendogs + Cats en een nieuwe Professor Layton. Als klap op de vuurpijl zal Nintendo eindelijk een nieuwe Kid Icarus uitbrengen, welke de subtitel Uprising mee krijgt.



Andere uitgevers en ontwikkelaars gaan ook een steentje bijdragen aan de line up van de handheld. Konami komt namelijk met Metal Gear Solid Snake Eater 3D, Activision werkt aan een speciale editie van DJ Hero en Ubisoft is bezig aan een gloednieuwe Assassin’s Creed. Capcom doet ook nog een duit in het zakje en heeft titels aangekondigd als Resident Evil: Revelations en de 3D-versie van Street Fighter IV. Genoeg potentiële toppers dus voor de onlangs aangekondigde handheld.

Wat we nu kunnen doen is enkel wachten tot het apparaat uitkomt. De komende maanden zal er nog veel meer materiaal getoond worden van de nieuwe handheld. Het is afwachten of alles goed gaat werken, maar de eerste geluiden zijn in ieder geval erg positief. Geruchten gaan dat de 3DS ongeveer in maart 2011 in Europa zal verschijnen. Over de prijs is nog weinig bekend. Verwacht wordt dat deze iets boven die van de DSi XL zal liggen.

0 reacties op "Nintendo 3DS "