hotness 0
News

Stelling van de maand: Ik zie de toekomst van VR-gaming rooskleurig in

Gepost door

VR-gaming is de toekomst, of toch niet? Wie over een Xbox Series X|S beschikt, heeft vooralsnog bar weinig te maken met virtual reality. Mocht je beschikken over een PlayStation 4 en/of 5, dan heb je wellicht al te maken gehad met PlayStation VR en over afzienbare tijd met PlayStation VR2. Gaming desktops hebben te maken met een wijder scala aan headsets. HTC Vive, Oculus Quest, HP Reverb... noem ze maar op. Hoewel er nu mondjesmaat games uitkomen voor de headsets van verschillende kwaliteit, is de vraag of VR-gaming ooit de wereld écht gaat veroveren. De redactie van GameQuarter laat zich hier vandaag over uit.

Sander

VR-gaming is in mijn ogen iets magisch. Virtual Reality dompelt je onder in spelwerelden en omgevingen zoals een game dat niet kan, hoeveel frames per seconde er ook maar zijn en welke resolutie er ook maar is toegepast. Voor je, naast je en achter je is een spelwereld in VR en ontsnappen is geen optie. Vandaar dat ik ook vrij snel een PlayStation VR-headset heb aangeschaft in het verleden. Hoewel ik zeker de eerste paar uur gefascineerd was, besefte ik al snel dat VR nog in de kinderschoenen staat. PSVR-games hebben de grafische kwaliteit van een gemiddelde PS3-game en daar valt nog flink wat winst te behalen. Hetzelfde geldt voor alle bekabeling, maar dat is bijzaak. Virtual Reality heeft nog wat stappen te zetten, maar des te realistischer en mooier het wordt, des te meer gamers de overstap zullen wagen. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat we met een VR-bril op door onze woonkamers waggelen, maar een flinke grafische stap voorwaarts met aangepaste controllers als accessoires ligt zeker in het verschiet en daar kijk ik naar uit.

Sil

Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat VR een glansrijke toekomst heeft, ben ik vooralsnog niet overtuigd. Een handjevol spellen, zoals Beat Saber en Job Simulator, hebben mij enorm laten genieten van wat VR te bieden heeft, maar het weegt niet op tegen de nadelen. Hierbij denk ik aan de ruimte die je nodig hebt, maar meer dan dat het gebrek van fysieke feedback die ermee gepaard gaat. Tot hier iets op gevonden wordt, zal VR denk ik een niche blijven.

Stefan

De toekomst van VR zie ik zeer zeker rooskleurig in, want VR beperkt zich niet enkel tot gaming en films. Zo denk ik dat VR een belangrijke rol kan gaan spelen in bijvoorbeeld het opleiden van militairen en artsen. Zo kan een militair een levensechte gevechtssituatie ondergaan, zonder een leven op het spel te zetten en datzelfde geldt voor een arts in opleiding. Ook betreft gaming denk ik dat VR in de toekomst veel meer de mainstream gamer kan aanspreken, maar voorlopig zie ik mezelf nog niet met zo’n bril op in de woonkamer staan. De toekomst is dus rooskleurig, maar voor mij persoonlijk is het aanschaffen van een VR-set nog net iets te vroeg.

Peter

Ik ben dol op racegames en VR heeft in dit genre absoluut potentieel. Dit wordt ook uitgebreid benut door de belangrijkere race-simulators. Assetto Corsa, Dirt Rally en iRacing hebben VR-ondersteuning. Ik heb begrepen dat F1 22 in VR gespeeld kan worden. Verder heeft VR zijn eigen genre. De beste game van 2020 was, naar mijn mening, Half-Life: Alyx, die laat zien hoe levendig een VR-game kan worden. Ik denk niet dat het ooit een console zal vervangen, maar voor een bepaalde niche is het zeker aantrekkelijk. De Meta Quest 2 heeft laten zien dat er betaalbare opties zijn en dat er speciaal voor VR zeer goede games gemaakt kunnen worden. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst in de petto heeft voor VR.

0 reacties op "Stelling van de maand: Ik zie de toekomst van VR-gaming rooskleurig in"