hotness 0
News

Stelling van de Maand: Gamen is niet enkel meer voor nerds

Gepost door


Vroeger wanneer je videogames speelde, werd je al snel bestempeld als nerd. Tegenwoordig lijkt dat anders. Gamen lijkt meer mainstream geworden met de komst van games als FIFA, maar ook games als Call of Duty en GTA worden door een groot publiek gespeeld. Daarnaast is er nog een grote groep die zijn of haar telefoon gebruikt om af en toe een spelletje te spelen. Hierdoor lijkt de tijd dat gamen enkel voor nerds was voorbij. We vroegen het onze redactie met de stelling: ''Gamen is niet enkel meer voor nerds.''

Stefan:

Ik denk dat je vroeger als gamer wel echt als “nerd” werd gezien, maar dat het tegenwoordig inderdaad meer mainstream is. In de gemiddelde huiskamer vinden we tegenwoordig wel een console of een PC waar (af en toe) een spelletje op gespeeld wordt. Daarnaast heeft het spelen van games op de mobiele telefoon ook terrein gewonnen. Waar dit vroeger enkel bestond uit Snake op de Nokia’s is het aanbod inmiddels ook enorm. Ik ben het dan ook met de stelling eens; gamen is niet enkel meer voor nerds.

Sil:

Ik denk dat de enige personen die nog instemmend kunnen reageren op deze stelling, het type is dat meer dan eens ‘’Oké, boomer’’ tegen zich gebruikt heeft doen worden. Gaming is big business en torent boven zowel de films als muziekindustrie uit als het aankomt op inkomsten. Dat doe je niet met enkel wat nerds en kinderen die je producten kopen. Ik ken vrijwel niemand die geen games meer speelt, als is het maar enkel Pokémon: GO, Call of Duty, FIFA of zelfs Wordfeud. Gamers zijn er in alle soorten en maten, maar zijn lang niet altijd nerds.

Sebastiaan:

Om deze stelling te beantwoorden, stelde ik mijzelf eerst de vraag: “Wat maakt iemand nou eigenlijk een nerd?”. Voor mij is dat: iemand die een grote interesse of passie heeft voor een bepaalde bezigheid. Je hebt immers muzieknerds, filmnerds, statistieknerds en ga zo maar door. En hetgeen wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is hun grote passie voor hun hobby of werk. Als je dit betrekt op gamen dan is het absoluut niet meer het geval dat enkel de nerds gamen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die soms een potje Patience of Bejeweled spelen op hun tablet. Of de mensen die eens af en toe een potje Call of Duty of Fifa spelen met vrienden. Dus nee, gamen is tegenwoordig zeer zeker niet alleen voor nerds!

Wilco:

Een bijzondere stelling om neer te leggen bij de redactie van een game-gerelateerde website. Wij zouden onze eigen glazen ingooien als we zouden stellen dat we nerds zijn. Met name omdat er aan die term nogal een vaak negatieve lading hangt. Het woord wordt gebruikt om een stereotype beeld neer te zetten, waaraan veel gamers echt niet voldoen. Ik kan mij enkel indenken dat de echte nerds zich bevinden in de niche hoeken van het gaming-landschap. Ingewikkelde simulatoren of complexe strategische games vragen nou eenmaal om een grotere toewijding. Als ik naar mijzelf kijk en de gamende mensen die ik ken, zie ik niet heel veel wereldvreemdheid. Want dat is volgens het woordenboek de prijs die een nerd betaalt voor het graag willen leren en het doorbrengen van zijn tijd achter de computer. Maar, misschien wil ik het wel anders zeggen, niet iedere gamer is een nerd. Wellicht zijn wel veel nerds gamers. En laten we vooral als 'gamers' optrekken met elkaar en hopen dat we de echte nerd een beetje uit zijn isolement kunnen halen.

Sander:

Laten we het zo stellen: als gamen enkel nog voor nerds zou zijn, dan zouden er belachelijk veel nerds op deze wereld zijn! De dagen van jongetjes en meisjes met grote brillenglazen, witte sokken in sandalen en bretels zijn wel achter ons. Ontzettend veel mensen gamen. Met de intrede van de Nintendo Wii in 2006 werd een heel nieuwe doelgroep aangesproken die vandaag de dag nog steeds gamed. Steeds meer vrouwen gamen ook, dat is ook wel een feit. Het neemt niet weg dat je als man of vrouw soms nog een beetje voorzichtig moet zijn met uitspraken als ‘Ik ben een gamer’ op je eerste date. Ontegenzeggelijk wordt er dan namelijk in het hoofd van menig gezelschap een filmpje afgespeeld waarin de meest stereotype gamer de hoofdrol speelt. Jij weggezakt in een bureaustoel met een zak chips en een veel te overdreven headset, waarbij je ook nog eens uiterst lui bent om ook maar iets in het leven te ondernemen. Maar niet getreurd, we timmeren aan de weg om dit imago op te vijzelen.
 

 

0 reacties op "Stelling van de Maand: Gamen is niet enkel meer voor nerds"