hotness 0
News

Column: Spoilers

Gepost door

Voordat die volgende grote release verschijnt, vliegen er al talloze spoilers over het internet heen. Ben je nieuwsgierig naar wat het verhaal je gaat brengen, dan loop je een grote kans dat het verhaal al gebracht wordt. Soms middels een volledige uiteenzetting, soms door een klein venijnig zinnetje waarmee het hele plot wordt weggegeven. Je kan er de klok op gelijk zetten dat een grote verhalende game ten prooi gaat vallen aan de ware spoilers: zij die spoilen.

Ik heb mij altijd afgevraagd wat er nou leuk aan is om een einde weg te geven. Waarom je vreugde kan vinden in het alvast uit de doeken van een verhaal zonder enige waarschuwing vooraf. Nu kan ik vast artikelen op het wereldwijde web vinden die mij uitleggen waar dit gedrag vandaan komt en hoe het gevoed wordt, maar ik vind het prettiger om hier al schrijvende mijn eigen gedachten aan het papier toe te vertrouwen. Plus, ik zou het echte antwoord op de vraag: “Wat drijft men” natuurlijk niet willen spoilen.


Aandachtstekort

Zou het te maken hebben met aandachtstekort? Een gemis of gebrek aan contact in het echte en digitale leven. Jaloezie op andermans geluk of plezier.  Door zonder waarschuwingen spoilers te plaatsen, pak je dat plezier af. Het geeft een bepaald soort macht over de ander. Daarnaast bevindt jij je dan ineens in tal van morele discussies en zwem je in de negatieve aandacht. Hoe bozer men is, hoe meer je geniet. Je doel bereikt. Een klein onschuldig soort vergelding op de wereld die jou altijd het plezier afpakt. Nu ben jij hen voor. En dat op een hele simpele en eenvoudige wijze. Het enige wat moet gebeuren is dat jij die game of film eerder hebt ervaren dan de ander.

Geldgebrek

Of neigt het misschien meer naar een lucratieve vondst om snel aan volgers of geld te komen. Informatie is goud waard. Heb jij bij toeval die ene game een paar dagen voor release te pakken, dan kan je goed meeliften op het grote publiek dat uitziet naar de titel en in spanning wacht op de dag van release. Naïef als ze zijn, willen ze alles weten wat er te weten valt, totdat ze door jouw toedoen toch net iets meer te weten komen dan ze hadden gewild. Maar dan heb jij de clicks, het geld of de volgers al te pakken. Ook na release blijft jouw content lucratief, want men hoeft het spel niet te kopen en te ervaren om te weten wat er speelt. Door jouw beelden of verhaal wordt die prikkel om te weten wat er zich gaat afspelen, al ingelost. Zij besparen zich een zak geld en jij maakt je minder zorgen over het geld voor je Playstation 5.

Hype

Nu denk ik dat de meesten van ons zich niet kunnen vinden in de twee bovenstaande beschrijvingen. Wij halen er toch geen genoegen uit om andermans plezier te vergallen of geld te verdienen over het product van een ander en daarmee de verkoop te schaden? Nee, wij varen mee op de hype en bekijken trailers om nog meer zin te krijgen in die nieuwe titel. En als het wachten nog lang duurt, bekijken we de trailer nog een keer op zoek naar nieuwe informatie. En misschien wel nog een keer als we hem aan een vriend of vriendin tonen. Elke keer vallen er nieuwe dingen op. Dat kasteel in de achtergrond moet haast wel bij het einde van het spel horen en waarom heeft hij op dat moment een gebroken zwaard? Na enig speurwerk blijk je niet de enige te zijn die de trailer aan het analyseren is en zijn er tig filmpjes met dingen te vinden die je waarschijnlijk nog niet waren opgevallen in het vrijgegeven beeldmateriaal. Voor je het weet, zorgt je nieuwsgierigheid er voor dat je jezelf spoiled. Sterker nog, je zoekt het zelf actief op.

Goedbedoeld

Tot slot wil ik nog een klein hoekje inruimen voor de bezorgde spoiler. De persoon die juist vindt dat jij en ik van de film of game moeten genieten en het opnemen voor ons plezier. Het werkt heel simpel. Deze persoon doet zijn best om een ieder te wijzen op spoiler tags en roept anderen op om vooral geen onthullingen te delen. Het gaat echter mis als een ander roept dat X dood gaat aan het einde. Onze goed bedoelende vriend zal snel ter plekke zijn en aangeven dat dit de grote plottwist is en zeker in spoiler tags moet. Vanaf dat moment is het voor mij pas een spoiler. Daarvoor had het nog een grap kunnen zijn en was mijn spanning voor het uiteindelijke product er niet minder om. En eerlijk gezegd, heeft deze persoon voor mij nog het vaakst mijn plezier ontnomen.

O, en was dit het einde van mijn artikel? Zonder mooi slot waarin alles rond komt? Waarin de verbinding wordt gelegd met het thema en er nog één laatste grap wordt geplaatst? Nee, er was wel een einde maar ik heb besloten dat weg te halen, zodat het niet gespoild kan worden.
 

0 reacties op "Column: Spoilers"