Stelling van de Maand: Koop je games liever fysiek of digitaal?

Met de recente aankondiging dat de PlayStation Store zijn deuren gaat sluiten voor PS3, PS Vita en PSP is dit wederom een zeer actueel onderwerp geworden. Kies je voor de gemakken van alles digitaal? Met het risico dat je nooit echt de eigenaar bent en spellen dus zomaar kunnen verdwijnen uit je collectie. Of koop je alles fysiek? Waarbij er naast de ruimte die het in beslag neemt, een kans op verlies of schade bestaat. Wij vroegen het aan de redactie.

Sebastian

Als verzamelaar geef ik een grote voorkeur aan fysieke games. Het gaat voor mij dan ook om de totale presentatie; inclusief cover artwork en een eventuele handleiding. Vooral als kind kon ik daar echt uren van genieten en naar kijken als de TV in onze woonkamer weer eens bezet was. Toch merk ik dat ik bij modernere consoles ook wel regelmatig voor een digitale uitgave ga. De reden hiervoor is simpel: veel spellen komen met patches, updates en los verkrijgbare DLC, waardoor dat fysieke exemplaar in mijn collectie alsnog niet compleet aanvoelt. Vanuit een preservatie oogpunt maak ik mij hier wel zorgen over. Op elk moment kan een uitgever beslissen de stekker eruit te halen en blijf je dus achter met een incompleet product. Daarom ben ik wel blij dat er ook onoffici√ęle manieren bestaan waarmee we deze games kunnen bewaren en spelen in de toekomst. Ook al zou ik het liefste zien dat support vanuit de offici√ęle kanalen zou blijven.

Sil

Dit is een makkelijke keuze: fysiek. Niet enkel heb ik de voorkeur voor een product wat ik in mijn handen kan houden, maar gebeurtenissen zoals deze laten maar weer eens zien dat je niets daadwerkelijk echt bezit als het enkel digitaal te krijgen is. PlayStation bewees met PS Mobile al dat het geen boodschap heeft aan game-behoud en hoewel het ditmaal iets beter is (games kunnen vooralsnog wel opnieuw gedownload worden), is het sluiten van de stores is nog steeds absurd. Ik begrijp dat er vermoedelijk nog maar weinig verkeer is via deze kanalen en dat ze hierdoor verlies draaien en dat dit onwenselijk is. Maar zoek dan een middenweg! Zet de servers bijvoorbeeld nog een week per kwartaal aan en kondig dit van tevoren aan. Dan kunnen we downloaden wat we willen en dat rustig spelen. Dan krijg je een run op producten en voor relatief weinig kosten vermoedelijk een significante opbrengst. Gamers blij en PlayStation blij.

Wilco

Ik merk steeds meer dat ik de voorkeur geef aan het gemak van digitaal. Geen geklungel met schijfjes, altijd direct naar je gewenste game kunnen en scherpere aanbiedingen. Er kleven nadelen aan. Je bent doorgaans afhankelijk van de service die je in staat stelt om de game (opnieuw) te downloaden. Deze diensten en services kunnen sluiten en daarmee de toegang tot je favoriete game ontzeggen. Dit risico neem ik voor lief. Ook omdat veel meer zaken inmiddels plaatsvinden binnen een servicebubbel. Voor mijn muziek gebruik ik Spotify, series zie ik  doorgaans via Netflix of een tv-streamingdienst, games speel ik grotendeels via Game Pass. Er is genoeg keuze. Nu heb ik minder dan vroeger dat ik persé een titel moet hebben of een serie moet zien. Ik beperk mij met alle liefde tot het aanbod van genoemde diensten. Daarmee incalculerend dat ik nooit de echte eigenaar ben van hetgeen ik consumeer.

Stefan

Zelf koop ik games altijd fysiek, tenzij de deal voor een digitaal exemplaar echt heel erg scherp is. De belangrijkste reden is dat ik het leuk om een doosje voor de verzameling te hebben. In het achterhoofd heb ik ook altijd de gedachte, dat als de game tegenvalt, ik hem altijd nog kan verkopen. In de praktijk heb ik dit slechts √©en keer gedaan. Vaak is het ook dat de game rond de releasedatum digitaal ook al gauw een tientje duurder is dan fysiek. In ieder geval in het geval is dit zo voor de console-variant van games. Nu begrijp ik heel goed dat zowel Sony als Microsoft games niet tegen het scherpste tarief kunnen aanbieden op hun store. Als dat gebeurt schieten ze de retailer in de voet. Games op oude generaties zoals de PlayStation 3 zijn in overvloed beschikbaar op websites met tweedehands spullen. Het is daarom volgens mij vaak niet noodzakelijk om dergelijke games op illegale manieren te verkrijgen. Ik vind dat je als gamer eerst daar moet zoeken alvorens je √ľberhaupt overweegt om ze illegaal te downloaden.

Sander

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik voor het laatst een spel fysiek heb gekocht. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste ben ik te lui om naar de winkel te gaan. Nu is dat geen excuus want je kan het spel ook online bestellen, maar ik ben van mening dat je een fysiek exemplaar ook fysiek moet ophalen bij een winkel. Ten tweede maak ik dingen stuk of raak ik ze kwijt en dat is met een download licentie een stuk lastiger. Ten derde woon ik niet al te groot dus alle doosjes van een leuke plek voorzien is relatief kansloos.
 
Ik denk dat spellen in principe altijd beschikbaar moeten blijven. Wanneer een spel een bepaalde leeftijd bereikt (en dus eigenlijk niet meer wordt verkocht), zou het mooi zijn als deze spellen als gratis download worden aangeboden. Uiteraard met de voetnoot dat er geen ondersteuning meer is, maar dat lijkt mij logisch. Dit geldt natuurlijk wel weer anders voor games waar allerlei licenties mee gemoeid zijn. Daar moeten we simpelweg vaarwel tegen zeggen.
 

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner